Gino's Panforte

Gino's Panforte.

Publicerat:

Förberedelsetid:

Tillagningstid:

Denna traditionella fruktiga och nötaktiga efterrätt är en tjockare och tuggigare version av florantiner. Den toskanska desserten passar perfekt med en kaffe för att avsluta en måltid.

Ingredienser

8 - 10portioner

  • olja för att smörja formen
  • 310g
    mörk choklad (40%)
  • 4
    stora äggvitor
  • 4msk
    lönnsirap
  • 225g
    malen mandel
  • 75
    blancherade hasselnötter
  • 75g
    valnötter
  • 70g
    hela, blancherade mandlar
  • 75g
    kanderat apelsinskal, grovhackat
  • 4msk
    apelsinlikör
  • ½tsk
    kanel, malen
  • 1/4tsk
    nejlika, malen
  • 1/4tsk
    muskot, malen
  • ½tsk
    svartpeppar, malen
  • florsocker till garnering

Så lagar du

1. Smörj en form med löstagbar botten, 23 cm i diameter, med olja.

2. Bryt ner chokladen i en stor värmetålig skål och lägg skålen över en kastrull med sjudande vatten. Skålens bas bör inte röra vid vattnet. Låt precis smälta. Ta bort pannan från värmen, rör om och låt chokladen svalna något.

3. Lägg äggvitorna i en annan stor skål och vispa med en ballongvisp tills det är skummigt - sluta innan det bildar styva toppar. Häll i lönnsirap och vispa igen.

4. Använd en metallsked eller flexibel spatel och vänd försiktigt i de malda mandlarna för att bilda en pasta, sedan återstående nötter, det kanderade skalet, apelsinlikör och kryddor. Vänd slutligen ner den smälta chokladen.

5. Häll blandningen i formen, täck med plastfilm och kyl i minst 3 timmar eller tills kakan satt sig.

6. Vänd upp på ett serveringsfat, ta bort plastfilmen och pudra med florsocker.

Dela det här receptet med dina vänner!