Ginos tiramisu med mandlar och körsbärskompott

Publicerat:
2020-06-04Förberedelsetid:
Tillagningstid:
Ingredienser
8portioner
- 4½dlstarkt, svart kaffe, t ex espresso
- 2dlmandellikör, t ex amaretto
- 2dlvispgrädde
- 5ägg, vitan och gulan uppdelad
- 6mskströsocker
- 500gmascarpone
- 32savoiardikex
Körsbärskompott
- 400gkörsbär eller moreller utan kärnor
- 75mlmandellikör, t ex amaretto
- 2mskströsocker
Till servering
- kakao
- 80gmandelspån, rostade
Så lagar du
1. Häll kaffet i en bunke och rör ner 1 dl mandellikör.
2. Häll upp grädden i en annan bunke och vispa till mjuka toppar.
3. Lägg äggulorna och strösockret i en stor bunke och vispa till tjockt och blekt. Lägg till mascarponen och rör ihop ordentligt. Vik ner grädden och resten av amaretton försiktigt.
4. Lägg äggvitorna i en annan skål och vispa med elvisp till hårda toppar.
5. Vänd ner en tredjedel av äggvitan i mascarponesmeten med en metallsked. Vik ner resten av äggvitorna i två steg.
6. Doppa kexen, ett och ett, i kaffe (inte längre än 2 sekunder) och lägg i botten av en keramisk form 20x30x7 cm. Lägg sockersidan uppåt. Täck hela botten med kex.
7. Sprid ut hälften av mascarponeblandningen ovanpå kexen med en palettkniv.
8. Lägg på ett lager kaffedoppade kex.
9. Lägg på resterande mascarponeblandning. Släta ut toppen med palettkniv.
10. Täck med plastfilm och kyl i 4 timmar. Det går bra att ha den i kylen över natten.
Körsbärskompott
1. Lägg körsbären i en liten gryta, tillsätt mandellikör och socker.
2. Koka upp och låt koka i en minut. Låt svalna.
Servering
1. Strö över rostade mandelspån och pudra med kakao.
2. Servera med körsbärskompott.