Glass med kväve

Publicerat:
2018-02-14Tillagningstid:
Första gången kan det kännas lite farligt att hantera kvävet. Röken ser livsfarlig ut. Det enda man kan varna för är att spilla kvävet på fötterna. Bär man strumpor, som håller kvar kylan, kan man få lokala köldskador. Annars är det bara att njuta av resultatet. Glassen blir perfekt eftersom den fryses på bara några sekunder.
Ingredienser
6portioner
- 1dlströsocker
- 3ägg
- 3dlvispgrädde
- 1mörk chokladkaka (eller valfri smaksättning)
- 1½literflytande kväve
- ½tsksalt
- 1krmvitpeppar
Så lagar du
1. Vispa strösocker och ägg vitt och luftigt.
2. Vispa grädden.
3. Hacka chokladen.
4. Blanda äggsmet, grädde och choklad precis före frysning. Använd en plastskål.
5. Öppna kvävetermosen och häll bestämt kvävet ner i glassmeten under mycket kraftig och samtidigt jämn omrörning. Använd en ballongvisp. Glassen tjocknar mycket snabbt – det handlar om sekunder. Hantera därefter som vanlig glass vid serveringen.
Tips
Det går även att använda en vanlig glassmaskin.