Glass med varm chokladsås

Publicerat:
2020-12-10Tillagningstid:
Ingredienser
8portioner
Glass
- 1litergrädde
- 1stvaniljstång
- 2dlsocker
- 8stråa äggulor
Chokladsås
- 1,5 dlvatten
- 50gkakaopulver av god kvalitet
- 50gströsocker
- 100gmörk choklad
Knäckflarn
- 1dlflagad sötmandel – mandelspån
- 50gsmör
- 0,5dlströsocker
- 1,5mskglykos (ca 50 gram)
Så lagar du
Glassen
1. Koka upp grädde med vaniljstången. Vispa gulor med socker. Häll den heta grädden över under vispning. Den får inte koka. Häll krämen genom sil, kyl den och frys den i glassmaskin.
Om du inte har en glassmaskin:
Häll smeten i en rundbottnad skål av plast eller metall, sätt i den i frysen. Ta ut glassen efter en halvtimma och vispa den med elvisp, gör om igen efter ytterligare en halvtimme och ännu en gång, kanske till och med två gånger till, så får du riktig glasskonsistens. Glassen är klar efter ungefär 4 timmar.
Chokladsås
1. Blanda vatten, kakao och strösocker i en kastrull. Koka upp under omrörning.
2. Grovhacka chokladen och tillsätt den. Låt chokladsåsen koka på medelvärme under omrörning tills ytan ser simmig ut. Chokladsåsen är klar när fettet som finns i chokladen smält upp till ytan och gjort den blank.
Knäckflarn
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Blanda smör, socker och glykos i en tjockbottnad kastrull och låt det koka i någon minut tills det tjocknar. Rör om då och då. Rör försiktigt ner nötterna.
3. Klicka ut smeten glest på en bakplåtspappersklädd plåt. Grädda kakorna i ca 5 minuter.
4. Fös försiktigt ihop kakorna på plåten så de blir så runda och jämna som möjligt Låt dom svalna lite och lossa sedan från plåten med en stekspade.
Servering
1. Lägg upp den färdiga glassen i en form. Vält upp på fat. Dekorera med knäckflarnen och servera med varm chokladsås.