Oscar II:s tårta (glutenfri påsktårta)

Publicerat:
2020-04-02Tillagningstid:
Ingredienser
6 - 8portioner
Mandelbottnar
- 150gsötmandel
- 5stäggvitor
- 2dlströsocker
Smörkräm
- 5stäggulor
- 1dlmjölk eller grädde
- 1dlströsocker
- 175gsmör
Garnering
- 50gmandelspån
Så lagar du
Mandelbottnar
1. Mal mandeln i en mixer eller med mixerstav.
2. Vispa äggvitorna till hårt skum.
3. Vänd försiktigt ner sockret, rör om och fortsätt vispa med maskin till ett blankt och hårt skum (det ska gå att vända upp och ner på bunken utan att det rinner ut). Det tar några minuter.
4. Vänd sedan ner den malda mandeln och rör försiktigt till en jämn smet.
5. Bred ut smeten i jämnt lager, innanför uppritade cirklar på bakplåtspapper. Det ryms två bottnar per plåt.
6. Grädda bottnarna i mitten av ugnen i 175°C i ca 20 minuter.
7. Vänd omedelbart upp de färdiggräddade bottnarna mot ett bakplåtspapper och dra bort bakplåtspappret från bottnen.
8. Låt bottnarna svalna på bakplåtspapper på galler.
Smörkräm
1. Lägg äggulorna i en kastrull och häll mjölk eller grädde samt strösocker i en kastrull.
2. Vispa till en jämn smet och koka upp under omrörning.
3. Låt smeten sjuda (inte koka) tills den tjocknat. Vispa kraftigt under tiden.
4. När smeten tjocknat tar du bort kastrullen från värmen och låter den svalna någon minut innan du tillsätter det kalla smöret, lite i taget, och vispar till en jämn smet mellan varje smörklick tills allt smör har vispats ner och krämen är jämn, blank och fin.
5. Låt sedan krämen kallna och stelna i kylskåp.
Garnering
1. Rosta mandelspån på svag värme i en stekpanna.
2. Låt svalna innan du garnerar tårtan med dem.
3. Varva smörkräm och mandelbottnar.
4. Avsluta med ett lager smörkräm och garnera med rostade mandelspån.