Gnudi med trattkantareller och brynt smör

Publicerat:
2023-11-06Tillagningstid:
Gnudi är ungefär som en dumpling utan deg runt fyllningen eller som en ”naken” tortellini. Huvudingrediensen i gnudi är ricottaost och parmesan. Den här rätten kan ta upp till tre dygn att göra om man gör den på äkta italienskt vis, men kokboksförfattaren Tara Junker har förenklat receptet en aning för att vi skall kunna göra gnudi hemma i våra vanliga vardagskök. För att få en nordisk touch på rätten serverar hon den med trattkantareller.
Ingredienser
2portioner
- 2burk(ar)(500 g) ricottaost
- 2ägg
- 1ekologisk citron
- ½dldurum- eller vetemjöl
- 1dl(50 g) riven parmesan
- 1schalottenlök
- ½litertrattkantareller
- ½kruk(or)bladpersilja
- 1burk(ar)(380 g) gröna eller röda linser
- 50gsmör
- salt och svartpeppar
Så lagar du
- Blanda ricottaost, ägg, mjöl och parmesan i en skål. Tvätta citronen och riv skalet direkt i blandningen. Tillsätt 1 tsk salt och blanda till en slät smet.
- Använd två matskedar för att forma cirka 30 bollar av blandningen och lägg bollarna på en lätt mjölad skärbräda. Sikta mjöl ovanpå genom en sil. Låt gnudin vila medan du förbereder svampen.
- Skala och hacka löken. Stek den rensade svampen i en torr panna. Blanda ner löken och lite salt i pannan tillsammans med 1 msk av smöret och stek tills löken blivit genomskinlig.
- Finhacka bladpersiljan och låt rinna av och skölj linserna.
- Flytta svamparna längs med kanterna i pannan och bryn smöret i mitten på låg värme.
- Tillsätt persilja och linser, blanda med svampen och fortsätt att steka medan gnudi kokar.
- Koka gnudi i saltat vatten i 3-5 minuter tills de stiger upp till ytan.
- Ta tillvara 1 dl av kokvattnet och häll gnudin i ett durkslag. Blanda ner gnudi och vatten i stekpannan och låt kokvattnet dra in och smaka sedan av med salt och svartpeppar.
- Servera omedelbart.