Lyxig smörgåstårta med lax & räkor

Publicerat:
2012-10-24Ingredienser
15 - 20portioner
- 1stfärdigskivat bröd för smörgåstårta, 3 skivor (ca 30x40cm)
Fyllning 1
- 600ghel, varmrökt regnbåge (400 g benfri)
- 3stsalladslökar, skivade
- 2dlmajonnäs
- 1dllätt crème fraiche
- 2tskcitron, pressad
Fyllning 2
- 6ägg, hårdkokta
- 250gräkor, skalade och hackade
- 300gfärskost (gärna med pepparrotssmak)
- 1dllätt crème fraiche
Garnering
- 4dlcrème fraiche
- 1dlvispgrädde
- 200gkallrökt lax, skivad
- 250gräkor, skalade
- 200gkräftstjärtar i lake
- 40gsvart stenbitsrom
- 1ask cocktailtomater
- 1citron
- 3dlpersilja, finhackad
- 1påse blandade salladsskott
- 1kruka färsk dill
Så lagar du
Häll upp crème fraiche till garneringen i en handduk eller kaffefilter och låt rinna av några timmar i kyl, gärna över natten.
Gör fyllning 1: Bena ur fisken och blanda ihop samtliga ingredienser med en gaffel.
Fyllning 2: dela äggen, finhacka vitan och lägg undan till garnering. Blanda resterande ingredienser, smaka av med salt och peppar.
Förbered garnityren på en bricka: snurra ihop laxskivor till rosor, låt räkor och kräftstjärtar rinna av på hushållspapper, skölj och torka tomaterna. Plasta och ställ i kyl.
Montering
Kantskär brödet. Bred fyllning 1 på understa brödskivan, jämna till, lägg på bröd, fyllning 2 och avsluta med ett lager bröd. Ställ in i kyl.
Garnering
Vispa crème fraiche länge i matberedare eller med elvisp så att den blir hård. Vispa grädde för sig och blanda dessa. Bred ut jämnt över tårtans kanter och ovansida. Flytta tårtan till serveringsfatet. Tryck fast persilja på kanterna, lägg sallad runt om. Garnera med lax, räkor, kräftstjärtar, hackad äggvita, tomat, citronskivor, rom och små dillvippor.
Tips!
Om du vill förbereda tårtan dagen innan så följer du receptet fram till garnering, täck med plastfilm och ställ i kyl. Är bottnarna torra så lägg istället på en fuktig, ren handduk. Garnera några timmar innan servering, ställ cocktailpinnar i tårtan och täck med plastfilm. Förvara i kyl.
Servera gärna tillsammans med en god, enkel grönsallad. Lättvarianter av majonnäs och färskost går bra att använda.