Gott & nyttigt dinkelbröd

Dinkelbröd.

Publicerat:

Ingredienser

10portioner

  • 7dl
    ljummet vatten
  • 20g
    Jäst
  • 1msk
    Honung
  • 8dl
    Fullkornsdinkel
  • 1msk
    Salt
  • 8dl
    Siktad dinkel

Så lagar du

Rör ut jäst och honung i vattnet, blanda i dinkelmjölet och rör om till alla mjölklumpar löst sig.

Låt jäsa i 45 min. täckt med handduk.

Tillsätt saltet och det siktade dinkelmjölet.

Rör degen väl, den ska bli ganska lös i konsistensen.

Låt jäsa övertäckt ytterligare 20 min. Sätt sedan ugnen på 250 grader, med en långpanna i botten.

Smörj 2 – 3 bakformar beroende på storlek. Fyll formarna direkt från degbunken knappt 2/3 av formen. Strö lite mjöl ovanpå.

Låt jäsa ytterligare 30 minuter.

Sätt in brödformarna på galler och slå ½ dl vatten i långpannan. Dra ner temperaturen till 200 grader baka i 35 minuter. Om bröden känns mjuka på sidorna när dom knackas ur formarna kan dom gräddas ytterligare 10 minuter utan form.

Dela det här receptet med dina vänner!