Gott & nyttigt dinkelbröd

Publicerat:
2012-10-24Ingredienser
10portioner
- 7dlljummet vatten
- 20gJäst
- 1mskHonung
- 8dlFullkornsdinkel
- 1mskSalt
- 8dlSiktad dinkel
Så lagar du
Rör ut jäst och honung i vattnet, blanda i dinkelmjölet och rör om till alla mjölklumpar löst sig.
Låt jäsa i 45 min. täckt med handduk.
Tillsätt saltet och det siktade dinkelmjölet.
Rör degen väl, den ska bli ganska lös i konsistensen.
Låt jäsa övertäckt ytterligare 20 min. Sätt sedan ugnen på 250 grader, med en långpanna i botten.
Smörj 2 – 3 bakformar beroende på storlek. Fyll formarna direkt från degbunken knappt 2/3 av formen. Strö lite mjöl ovanpå.
Låt jäsa ytterligare 30 minuter.
Sätt in brödformarna på galler och slå ½ dl vatten i långpannan. Dra ner temperaturen till 200 grader baka i 35 minuter. Om bröden känns mjuka på sidorna när dom knackas ur formarna kan dom gräddas ytterligare 10 minuter utan form.