Gottgott till kräftskivan

Publicerat:
2014-08-03Tillagningstid:
Ingredienser
Kräftbröd
- 500g20-gradigt vatten
- 30gjäst
- 700gvetemjöl special
- 200gstenmalet rågmjöl
- 40ghonung
- 30grapsolja
- 2mskhackade dillfrön
- 100grågsurdeg (kan uteslutas)
- 22gsalt
Focaccia med västerbottenost
- 480gkallt vatten
- 28gjäst
- 12ghonung
- 520gvetemjöl special
- 160gdurumvete
- 3mskhackad dill
- 48ggod rapsolja
- 14gsalt
- Till dekoration: västerbottenost och flingsalt
Så lagar du
Kräftbröd
1. Lös jästen i vattnet. Tillsätt vetemjöl, rågmjöl, honung, rapsolja, surdeg, dillfrön, och knåda ca 10-12 minuter i maskin.
2. Tillsätt salt, och knåda ytterligare 3 minuter. Lägg degen i en bunke, sätt plast över och låt den stå i ca 1 timme.
3. Forma dina bröd i önskad storlek till kräftor låt dem jäsa i en avslagen ugn med en långpanna varmvatten i. Bröden bör jäsa i ca 1 timme eller tills de nått nästan dubbel storlek.
4. Snitta bröden så att de ser ut som kräftor. Sätt in bröden i ugnen på 250 grader och spruta på vatten med en blomspruta.
5. Sänk ugnen till ca 220 grader och grädda de små bröden i ytterligare ca 10 minuter (det kan ta olika lång tid beroende på din ugn och hur stora bröden är).
Focaccia med västerbottenost
1. Lös jästen i det kalla vattnet. Tillsätt honung, vetemjöl, durumvete, rapsolja, dill och knåda rejält i ca 12-14 minuter i maskin.
2. Tillsätt saltet och knåda ytterligare 4 minuter. Pensla en långpanna rejält med rapsolja och lägg i degen. Låt den jäsa i ca 1 timme till dubbel storlek (gärna i en avslagen ugn med en långpanna varmt vatten i).
3. Tryck i små kuber av västerbottenost. Pensla med rapsolja och strö lite flingsalt över.
4. Sätt in plåten i ugnen på 260 grader, spruta lite vatten med blomsprutan och sänk temperaturen till ca 230 grader. Baka tills brödet blir gyllenbrunt (ca 12-18 min beroende på ugn).
5. Lossa brödet från långpannan när det svalnat lite och ställ det på ett galler. Skär sedan upp önskade bitar av brödet. Ät och njut.