Gottgott till kräftskivan

Gottgott till kräftskivan

Publicerat:

Tillagningstid:

Två härliga brödrecept som gjorda till kräftbuffén.

Ingredienser

Kräftbröd

  • 500g
    20-gradigt vatten
  • 30g
    jäst
  • 700g
    vetemjöl special
  • 200g
    stenmalet rågmjöl
  • 40g
    honung
  • 30g
    rapsolja
  • 2msk
    hackade dillfrön
  • 100g
    rågsurdeg (kan uteslutas)
  • 22g
    salt

Focaccia med västerbottenost

  • 480g
    kallt vatten
  • 28g
    jäst
  • 12g
    honung
  • 520g
    vetemjöl special
  • 160g
    durumvete
  • 3msk
    hackad dill
  • 48g
    god rapsolja
  • 14g
    salt
  • Till dekoration: västerbottenost och flingsalt

Så lagar du

Kräftbröd

1. Lös jästen i vattnet. Tillsätt vetemjöl, rågmjöl, honung, rapsolja, surdeg, dillfrön, och knåda ca 10-12 minuter i maskin.

2. Tillsätt salt, och knåda ytterligare 3 minuter. Lägg degen i en bunke, sätt plast över och låt den stå i ca 1 timme.

3. Forma dina bröd i önskad storlek till kräftor låt dem jäsa i en avslagen ugn med en långpanna varmvatten i. Bröden bör jäsa i ca 1 timme eller tills de nått nästan dubbel storlek.

4. Snitta bröden så att de ser ut som kräftor. Sätt in bröden i ugnen på 250 grader och spruta på vatten med en blomspruta.

5. Sänk ugnen till ca 220 grader och grädda de små bröden i ytterligare ca 10 minuter (det kan ta olika lång tid beroende på din ugn och hur stora bröden är).

Focaccia med västerbottenost

1. Lös jästen i det kalla vattnet. Tillsätt honung, vetemjöl, durumvete, rapsolja, dill och knåda rejält i ca 12-14 minuter i maskin.

2. Tillsätt saltet och knåda ytterligare 4 minuter. Pensla en långpanna rejält med rapsolja och lägg i degen. Låt den jäsa i ca 1 timme till dubbel storlek (gärna i en avslagen ugn med en långpanna varmt vatten i).

3. Tryck i små kuber av västerbottenost. Pensla med rapsolja och strö lite flingsalt över.

4. Sätt in plåten i ugnen på 260 grader, spruta lite vatten med blomsprutan och sänk temperaturen till ca 230 grader. Baka tills brödet blir gyllenbrunt (ca 12-18 min beroende på ugn).

5. Lossa brödet från långpannan när det svalnat lite och ställ det på ett galler. Skär sedan upp önskade bitar av brödet. Ät och njut.

Dela det här receptet med dina vänner!