Gougères - Franska ostpuffar

Ett ljusgrått fat med flera ostpuffar upplagda ovanpå.

Publicerat:

Tillagningstid:

Små munsbitar av varm, nybakad ostig härlighet.

Ingredienser

4portioner

  • 120g
    gruyèreost
  • 2,5dl
    vatten
  • 125g
    smör
  • 2tsk
    dijonsenap
  • 125g
    vetemjöl (ca 2 dl)
  • 4st
    ägg
  • 1msk
    sesamfrö (gärna blandade sorter och färger)
  • 50g
    parmesan
  • salt

Så lagar du

  1. Häll vattnet, smör och senap i en kastrull och ge ett uppkok. 
  2. Ta kastrullen från värmen och tillsätt mjölet och blanda med en träslev tills degen är smidig och inte längre fastnar på kastrullens sidor. 
  3. Sätt tillbaka kastrullen på låg värme och rör i degen i ca 1 min. Ju ”torrare” degen är, desto bättre absorberar den äggen. 
  4. Ta kastrullen från spisen och tillsätt äggen, ett i taget. Rör kraftigt mellan varje ägg. 
  5. Blanda i den rivna gruyèreosten och salt. Fyll en spritspåse med degen och låt den vila ca 10-15 minuter. 
  6. Spritsa ut degen i 2-3cm stora puffar på plåt med bakplåtspapper. Strö över sesamfrö och finriven parmesan. Grädda mitt i ugnen på 180° i 10-15min tills de är gyllenbruna.

 

Godast att servera direkt men man kan med fördel låta dom svalna och sedan återvärma vid servering.

Dela det här receptet med dina vänner!