Gougères - Franska ostpuffar

Publicerat:
2025-01-17Tillagningstid:
Små munsbitar av varm, nybakad ostig härlighet.
Ingredienser
4portioner
- 120ggruyèreost
- 2,5dlvatten
- 125gsmör
- 2tskdijonsenap
- 125gvetemjöl (ca 2 dl)
- 4stägg
- 1msksesamfrö (gärna blandade sorter och färger)
- 50gparmesan
- salt
Så lagar du
- Häll vattnet, smör och senap i en kastrull och ge ett uppkok.
- Ta kastrullen från värmen och tillsätt mjölet och blanda med en träslev tills degen är smidig och inte längre fastnar på kastrullens sidor.
- Sätt tillbaka kastrullen på låg värme och rör i degen i ca 1 min. Ju ”torrare” degen är, desto bättre absorberar den äggen.
- Ta kastrullen från spisen och tillsätt äggen, ett i taget. Rör kraftigt mellan varje ägg.
- Blanda i den rivna gruyèreosten och salt. Fyll en spritspåse med degen och låt den vila ca 10-15 minuter.
- Spritsa ut degen i 2-3cm stora puffar på plåt med bakplåtspapper. Strö över sesamfrö och finriven parmesan. Grädda mitt i ugnen på 180° i 10-15min tills de är gyllenbruna.
Godast att servera direkt men man kan med fördel låta dom svalna och sedan återvärma vid servering.