Gougères med öl och karamelliserad lök

Publicerat:
2016-02-18Ingredienser
15portioner
- 1medelstor gul lök
- 1msksmör
- 1½dlöl ex ale eller lager
- 1dlvatten
- 100gosaltat smör
- ½tsksalt
- 150gvetemjöl
- 4stägg
- 100ggruyère-ost
Så lagar du
1. Skala och finhacka löken.
2. Lägg smöret i en panna, lägg i löken och stek den i ca 20 minuter på låg värme, tills löken är söt och gyllene brun. Rör om nu och då.
3. Sätt ugnen på 220°.
4. Koka upp öl, vatten och smör tillsammans med salt.
5. Blanda i mjölet, allt på en gång och arbeta med träsked tills smeten är jämn och släpper från bottnen av kastrullen.
6. Ta kastrullen av värmen och låt svalna i 5 minuter.
7. Arbeta sedan in äggen, ett i taget, antingen för hand eller i en mixer. Vänd i den rivna osten och den karamelliserade löken.
8. Täck en plåt med bakplåtspapper och spritsa ut smeten i matskedsstora bollar.
9. Grädda först i 10 minuter, sänk sedan temperaturen till 175° och grädda ytterligare i ca 20 minuter.
10. Låt svalna en stund och njut gärna medan dom är varma.