Gräddfudge med mörk choklad

Publicerat:
2012-12-19Tillagningstid:
Ingredienser
12 - 16portioner
- 5dlströsocker
- 4dlgrädde
- ½dlljus sirap
- ½tsksalt
- ½tskäkta vaniljpulver
- 100gmörk choklad
Så lagar du
1. Klä en form, ca 20x20 cm, med bakplåtspapper (en avlång bakform för limpor går också bra).
2. Blanda alla ingredienser i en tjockbottnad kastrull. Koka upp på svag värme under omrörning tills allt socker har löst sig. Pensla med en fuktig pensel runt kanterna av kastrullen för att ta bort eventuella sockerkristaller.
3. När det kokar, sluta röra i fudgen och låt den koka till 115 grader eller tills den håller för trådprov. Det tar ca 40 minuter.
4. Ta av kastrullen från värmen och låt den svalna i 5 minuter.
5. Lägg i vaniljsockret och rör kraftigt med en träsked eller elvisp i 5 minuter eller till smeten börjar tjockna och blir glanslös och matt.
6. Häll ner smeten i formen och släta till på ytan. Låt den svalna helt i rumstemperatur.
7. Smält choklad i vattenbad och bred över fudgen.
8. Skär kakan i lagom stora bitar när chokladen har stelnat. Förvara fudgen svalt i lufttät burk.