Ingredienser
4portioner
- 300ggranbarrsost eller rödkittost
- ½litermjölk
- 1kvist(ar)vanlig gran (rödgran)
- 1dlblandade valnötter och mandel
- 1dlhonung
- Till garnering: harsyra, kirskål, rölleka eller nate
Så lagar du
1. Koka honungen till en ljus karamell och tillsätt nötterna samt 1-2 msk vatten. Låt svalna.
2. Koka upp hälften av mjölken i en liten kastrull tillsammans med grankvisten, som förmodligen får klippas ner ordentligt för att få plats i grytan.
3. Sila genast av mjölken. Låt inte granen koka för länge - då blir mjölken fruktansvärt bitter.
4. Skulle det ske är det bara att börja om från början igen.
5. Tillsätt nu den okokta mjölken och värm försiktigt upp mjölken till ca 70 grader under konstant vispning. Använd gärna en stavmixer.
6. Skär upp osten och lägg i en liten djup tallrik.
7. Garnera osten med karamelliserade nötter och lite av mjölkskummet.
8. Pynta med lite av det ovan nämnda "ogräset".