Gratinerad löksoppa

Publicerat:
2024-10-08Tillagningstid:
Gratinerad löksoppa en god klassiker som enkel att göra. Vill du inte använda vin kan du ta ett par matskedar vinäger i stället.
Ingredienser
4 - 4portioner
- 750ggula lökar, ca 5 stora
- 2stvitlöksklyftor
- 60gsmör
- ca 1litervatten
- 1,5 - 2dltorrt vitt vin
- 3mskjapansk soja
- 1-2stlagerblad
- 1tsksalt
- nymald svartpeppar
- 1tsktimjan
Gratinering
- 4skiva(or)surdegsbröd
- 150griven lagrad Gruyère
Så lagar du
1. Skala och skiva löken tunt. Fräs den på svag värme i smör ca 30 minuter tillsammans med pressad vitlök. Löken ska inte ta färg utan bara bli riktigt mjuk och genomskinlig.
2. Häll på vatten, vin, soja, lagerblad, timjan och 1 tsk salt. Låt sjuda under lock ca 25 minuter. Smaka av med mer salt, peppar, timjan och vin.
3. Sätt ugnen på grill. Rosta brödskivorna. Häll soppan i ugnssäkra skålar eller en stor skål. Lägg på brödskivorna och strö över osten. Gratinera i ugnen tills osten smält och börjar ta färg. Du kan också ge osten färg med gasolbrännare.
4. Servera soppan rykande het.