Gratinerad löksoppa

löksoppa, skålar, bricka

Publicerat:

Tillagningstid:

Gratinerad löksoppa en god klassiker som enkel att göra. Vill du inte använda vin kan du ta ett par matskedar vinäger i stället.

Ingredienser

4 - 4portioner

  • 750g
    gula lökar, ca 5 stora
  • 2st
    vitlöksklyftor
  • 60g
    smör
  • ca 1liter
    vatten
  • 1,5 - 2dl
    torrt vitt vin
  • 3msk
    japansk soja
  • 1-2st
    lagerblad
  • 1tsk
    salt
  • nymald svartpeppar
  • 1tsk
    timjan

Gratinering

  • 4skiva(or)
    surdegsbröd
  • 150g
    riven lagrad Gruyère

Så lagar du

1. Skala och skiva löken tunt. Fräs den på svag värme i smör ca 30 minuter tillsammans med pressad vitlök. Löken ska inte ta färg utan bara bli riktigt mjuk och genomskinlig.

2. Häll på vatten, vin, soja, lagerblad, timjan och 1 tsk salt. Låt sjuda under lock ca 25 minuter. Smaka av med mer salt, peppar, timjan och vin.

3. Sätt ugnen på grill. Rosta brödskivorna. Häll soppan i ugnssäkra skålar eller en stor skål. Lägg på brödskivorna och strö över osten. Gratinera i ugnen tills osten smält och börjar ta färg. Du kan också ge osten färg med gasolbrännare.

4. Servera soppan rykande het.

Dela det här receptet med dina vänner!