Gratinerade musslor

Publicerat:
2012-10-24Ingredienser
6 - 8portioner
- 1/2kgfärska musslor
- 3-4stbladpersiljestjälkar
- 1stgul lök
- 1stvitlöksklyfta
- 1mskolivolja
- 1msksmör
- 1dltorrt vitt vin
- ½dlvatten
- 1tsksalt
Fyllning:
- 2-3kvist(ar)bladpersilja
- 1stvitlöksklyfta
- 1/2tsksalt
- 3mskströbröd eller dagsgammalt rivet vitt bröd
- 2mskolivolja
Så lagar du
1 Skrapa och tvätta musslorna i rinnande kallt vatten. Se till att alla skal är slutna. Knacka på öppna musslor, om de inte sluter skalen så släng dem. Släng även bort musslor med trasigt skal.
2 Skala och hacka löken och vitlöken fint. Hacka persiljestjälkarna (lägg bladen åt sidan). Hetta upp olivolja och smör i en stor kastrull. Fräs lök, vitlök och persilja i cirka 1 minut. Häll på vin och vatten och låt det koka upp. Lägg i alla musslorna, skaka om kastrullen och lägg på locket. Koka på hög värme i några minuter. Blanda om musslorna någon gång under tiden.
3 När musslorna öppnat sig är de klara! Ta upp musslorna och låt dem svalna. Plocka ut musslorna ur skalen. Lägg tillbaka musslan i den ena skalhalvan och ställ dom på en plåt med bakplåtspapper.
4 Sätt ugnen på 225 grader.
5 Skala vitlöken och hacka den så smått. Hacka persiljan. Blanda ihop vitlöken, persiljan, salt, ströbröd och olivolja ordentligt. Fördela kryddröran på musslorna.
6 Sätt in musslorna högt upp i ugnen i 4 minuter. Servera meddetsamma.