Gravad lax med citron och lakrits

Publicerat:
2019-11-27Tillagningstid:
Ingredienser
20 - 30portioner
- 1-1 ½kgfärsk laxsida
- 1 ½dlsalt
- 1dlströsocker
- 2mskfarinsocker
- 1stcitron, saft och zest
- 2msklakritspulver
Hovmästarsås med dödskallar
- 4mskvanlig senap eller grovkornig senap
- 1 ½mskmuskovadosocker
- 2mskvinäger
- 2dlmatolja
- 1 ½dldill, hackad
- ca 8stdödskallar
Lakrits- och hjortronsås
- 2dlcrème fraiche
- 1dlhjortron
- 2-3mskhårda lakritsgodisar, krossade
Till servering
- lakritsströssel
- dill
Så lagar du
Gravad lax
1. Frys laxen i minst två dygn innan du tinar och gravar den.
2. Skär bort fettet på fisken (detta kan du använda när du ska steka fisk).
3. Ta bort ryggbenen med en pincett. Tvätta citrusfrukterna. Riv det yttersta skalet fint.
4. Blanda det rivna skalet med salt, lakritspulver och socker och gnid in laxen. Pressa sedan saften ur citronen över laxen.
5. Man kan låta laxen ligga i en påse i rumstemperatur en timme innan man sätter in den i kylskåpet. Då hinner sockret och saltet smälta in i fisken.
6. Grava laxen i kylskåp i 1-2 dygn beroende på fiskens tjocklek.
7. Skär laxen i tunna skivor, strö över lakritsströssel och dill och servera med hovmästarsås och hjortronsås.
Hovmästarsås
1. Vispa senap, socker, vinäger i en skål. Mortla dödskallarna och rör ner dem också.
2. Droppa ner oljan under vispning.
3. Tycker du att såsen är för tjock, späd med ytterligare lite vatten.
4. Skär dillen och blanda i.
Lakrits- och hjortronsås
Blanda samtliga ingredienser och servera till laxen.