Ingredienser
4portioner
- 800glaxfilé
- 0,5dlsalt
- 1dlmuscovadosocker
- 2-3clanisbrännvin
- 1dldill
Potatissallad
- 12stpotatisar
- 4stmatäpplen
- 1dlgräddfil
- 2msksenap
- 2dlruccola-sallad
- 0,5dlfärsk pepparrot
Så lagar du
OBS! Om laxfilén ej varit fryst ska den frysas i ett dygn före gravning.
Dela filén i två lika stora bitar och gnid in dem med salt och socker. Häll på spriten och dillen och lägg filebitarna mot varandra. Slå plastfilm runt så att det sluter tätt. Lägg gärna en tyngd på laxen och lägg in i kylen. Låt grava i kylen i minst två dygn för mesta smak.
Tips! Prova gärna att använda andra spritsorter till gravningen.
Potatissallad
Koka potatisarna och låt dem svalna något. Dela äpplena i fyra klyftor och skär bort kärnhuset. Skiva dem tunt. Dela den varma potatisen i bitar och blanda med gräddfil och senap. Smaka av med lite salt. Toppa med äpplen och ruccola. Strö den färska pepparroten överst.
Servering
Skär bort skinnet. Skär den gravade laxen i tärningar och servera den tillsammans med den ljumma potatissalladen.
(OBS! Det är viktigt att följa receptet vad gäller proportionerna mellan lax, salt och socker. Saltmängden får inte minskas eftersom saltet är viktigt för att bakterier inte ska kunna växa. Hemgravad fisk bör enligt Livsmedelsverket konsumeras inom en vecka.)