Gravad lax med tre olika smaksättningar

Ingredienser

4portioner

  • 1st
    sida färsk lax
  • 1dl
    fint salt
  • 3dl
    strösocker

Så lagar du

Putsa laxen genom att skära bort slaget på laxen och dra ut benen. Ta gärna hjälp av fiskhandlaren med detta. Det gör dom så gärna!!!!

Blanda samman socker och salt och massera in laxfilén på både skinn och köttsidan med blandningen.

Krydda laxen med någon av följande smaksättningar:

- citronverbena

- fänkålsdill

- dragon och svartpeppar

Smaksättningen skall helt enkelt läggas på laxfilén efter det att den har masserats in med socker och salt.

Täck laxen med plast och ställ in i kylen. Vänd på laxen varje morgon och kväll under tre dygn.

Ta nu upp laxen ur gravningen och torka av den med t ex papper.

Nu är den färdig att serveras.

Skiva tunt och servera den som den är, eller prova att skära den i mindre bitar och sota den genom att steka bitarna på mycket hög värme utan fett. Det blir mycket gott!

Dela det här receptet med dina vänner!