Gravad lax och sallad med senapsvinagrett

Gravad lax och sallad med senapsvinegrätt

Ingredienser

6 - 8portioner

  • 700g
    lax
  • 2msk
    salt
  • 4msk
    farinsocker
  • 1tsk
    nymald vitpeppar
  • 2msk
    gin
  • ½msk
    grovhackade enbär
  • ca ½ dl
    grovt hackad dill

Sallad med senapsvinägrett

  • 1kruk(or)
    bladsallad
  • mangoldskott
  • 1st
    polkabeta
  • 1st
    morot
  • fina örtskott, krasse

Vinägrett

  • 1msk
    söt senap
  • 1msk
    vitvinsvinäger
  • 1tsk
    honung
  • 1tsk
    limesaft
  • ½dl
    olivolja
  • salt och peppar
  • rostade, osaltade pistagenötter

Så lagar du

1. Frys gärna laxen över natten. Ta ut den för att tina några timmar innan du ska grava den. Blanda salt och socker och strö över laxen. Massera in det lite lätt. Mal vitpeppar över laxen, skvätt över lite gin och strö över enbär.

2. Dela laxen i två delar och lägg ihop dom med köttsidorna mot varandra och grovhackad dill emellan. Lägg in i en plastpåse och lägg i kylskåpet i 1–2 dygn.

3. Skrapa bort dill och kryddor från laxen. Skär den i tunna, sneda skivor. Till det behöver man en laxkniv eller en kniv med tunt, långt blad. Vinkla kniven något och skär stora skivor. Servera i tunna skivor med dill och andra tillbehör.

4. Skölj och bryt salladen. Hyvla polkabeta och morot med en mandolin eller potatisskalare.
 Lägg i en skål.
 Blanda senap, vinäger, socker och juice. Droppa i olivoljan under vispning. Smaka av med salt och peppar.


5. Ringla vinägretten över salladen. Garnera med pistagenötter och dill.

Dela det här receptet med dina vänner!