Gravad lax och sallad med senapsvinagrett

Publicerat:
2014-03-28Ingredienser
6 - 8portioner
- 700glax
- 2msksalt
- 4mskfarinsocker
- 1tsknymald vitpeppar
- 2mskgin
- ½mskgrovhackade enbär
- ca ½ dlgrovt hackad dill
Sallad med senapsvinägrett
- 1kruk(or)bladsallad
- mangoldskott
- 1stpolkabeta
- 1stmorot
- fina örtskott, krasse
Vinägrett
- 1msksöt senap
- 1mskvitvinsvinäger
- 1tskhonung
- 1tsklimesaft
- ½dlolivolja
- salt och peppar
- rostade, osaltade pistagenötter
Så lagar du
1. Frys gärna laxen över natten. Ta ut den för att tina några timmar innan du ska grava den. Blanda salt och socker och strö över laxen. Massera in det lite lätt. Mal vitpeppar över laxen, skvätt över lite gin och strö över enbär.
2. Dela laxen i två delar och lägg ihop dom med köttsidorna mot varandra och grovhackad dill emellan. Lägg in i en plastpåse och lägg i kylskåpet i 1–2 dygn.
3. Skrapa bort dill och kryddor från laxen. Skär den i tunna, sneda skivor. Till det behöver man en laxkniv eller en kniv med tunt, långt blad. Vinkla kniven något och skär stora skivor. Servera i tunna skivor med dill och andra tillbehör.
4. Skölj och bryt salladen. Hyvla polkabeta och morot med en mandolin eller potatisskalare. Lägg i en skål. Blanda senap, vinäger, socker och juice. Droppa i olivoljan under vispning. Smaka av med salt och peppar.
5. Ringla vinägretten över salladen. Garnera med pistagenötter och dill.