Gravad strömming i citrusvinägrett

Publicerat:
2020-11-27Förberedelsetid:
Tillagningstid:
En gravad strömming är frisk och syrlig och blir ett fint avbrott till julens lite feta smaker. Här är den serverad i en pigg vinägrett och påminner en lite om den spanska semesterklassikern Boqerones.
Ingredienser
4 - 6portioner
Gravad strömming
- 500gströmming
- 5dlvatten
- 1dlättiksprit (12%)
- 1msksalt
Citrusvinägrett
- 1dlolivolja (extra virgine)
- 1stcitron, det finrivna skalet
- 1stlime, det finrivna skalet
- 2mskcitronsaft
- 1-2tskflingsalt
- nymald svartpeppar
- 1kruk(or)dill, finhackad
- 1kruk(or)gräslök, finhackad
Tillbehör
- 2dlsmetana
Så lagar du
Dag 1
1. Dra skinnet från strömmingarna. Skölj i kallt vatten.
2. Blanda vatten, ättika och salt i en bunke och lägg i den avrunna strömmingen. Vänd om och låt stå över natten eller minst 6 timmar – köttet ska vara vitt.
Dag 2
1. Blanda olivolja med citrusskal och saft. Smaka av med salt och nymald svartpeppar och vänd ner finhackat grönt.
2. Lyft strömmingen ur ättikslagen och låt den rinna av innan du vänder ner den i vinägrett.
Tips
Servera gärna en klick smetana till.