Grillad ål alla Puccini

Publicerat:
2012-10-24Tillagningstid:
Ingredienser
4portioner
- 1ststor ål, ca 1 kilo, med skinnet kvar
- grovt salt
- 1påse(ar)lagerblad
- 0,75dlolivolja
- 1stcitron
- 2tskfärsk timjan
- nymalen vitpeppar
Så lagar du
Förberedelser:
Rensa ålen under rinnande vatten, men flå den inte (denna delikatess äts med skinnet på). Ringla ihop ålen i en bunke, strö över rikligt med grovt salt och ställ svalt över natten.
Tillagning:
Ta upp ålen från saltet och skölj av. Skär ålen i portionsbitar, ca 5 cm långa.
Bölanda marinaden i en mortel och stöt färsk timjan och några smulade lagerblad i oljan och saften från en citron. Peppra och gnid in ålbitarna väl med marinaden. Låt stå ca 1 timma.
Träd upp 2 st. ålbitar på varje spett med ett par lagerblad mellan varje ålbit.
Grilla 5-6 minuter på varje sida tills skinnet är knaprigt.
<b>Puccini</b>, som tillbringade somrarna vid sjön <b>Massaciuccoli</b> vid <b>Torre del Lago</b>, tillagade gärna både sjöfågel och ål. Till ålen åt han gärna en risotto, även den smaksatt med lagerblad.
Själv grillar jag gärna den här rätten med en Puccini-CD på högsta nivå!