Grillad älgryggbiff, älgrostbiff och älgentrecote

Publicerat:
2019-08-28Tillagningstid:
Ingredienser
4portioner
- 500-600gälgkött (ryggbiff, rostbiff eller entrecote)
- 100gsmör till pensling
- salt och peppar
Marinad
- 2dlfil
- 1knippa(or)timjan
- 1knippa(or)rosmarin
- 2msksalt
Grillade rotsaker
- 1mindre rotselleri
- 2-4palsternackor
- 5-8stora mandelpotatisar
Så lagar du
1. Blanda ihop marinaden och lägg ner din valda köttbit så att marinaden täcker. Låt stå i ett dygn.
2. Torka av köttet ordentligt.
3. Lägg ner köttet direkt på kolet. Salta och peppra.
4. Vänd runt köttet med jämna mellanrum och pensla då och då med smör. Låt sedan köttet vila på en varm, platt sten i eldstaden tills innertemperaturen är ca 62 grader (för medium rare).
5. Servera med grillade rotsaker och den rökta lingonketchupen.
Grillade rotsaker
1. Lägg ner de oskalade rotsakerna direkt på det glödande kolet. Vänd runt med jämna mellanrum.
2. Försök efter ett tag att täcka de stora rotsakerna med kol. Rotsakernas skal fungerar som folie och när de är genomgrillade skrapar du av skalet med en kniv innan servering.
Tips
Morötter kan få en lite besk smak (i snabbt uppdrivna morötter hinner inte den söta smaker utvecklas). Välj därför dina morötter med omsorg.
Prova gärna majrova och kålrabbi, de blir fantastiskt goda på grillen.