Grillad aubergine med sesam och salladslök

Publicerat:
2016-11-08Tillagningstid:
Vegorätt med asientouch. När auberginen lagas länge och långsamt och får liksom kollapsa i ugnen, får den en härligt smörig konsistens.
Ingredienser
4portioner
- 2stmedelstora aubergine
- 2stvitlöksklyftor
- 2stsalladslökar
- 1ströd chili
- 1mskolivolja
- 1mskkinesisk soja
- 1-2tskrisvinäger
- 1tskråsocker
- 1-2tsksesamolja
- 1mskrostade sesamfrön
- 2-3mskkoriander, finhackad
Så lagar du
1. Dela auberginen på längden. Salta ur genom att strö salt på snittytan och låt stå i cirka 30 minuter. Torka bort saltet och pensla båda sidorna med olivolja.
2. Sätt ugnen på 200 grader.
3. Baka i ugnen i cirka 1 timme eller tills den helt kollapsat.
4. Hacka vitlök och salladslökar fint. Lägg det gröna åt sidan. Stek löken i olivolja tills den mjuknat. Den ska inte få färg. Ta av från värmen och rör ner soja, risvinäger, socker och sesamolja.
5. Häll blandningen över den färdiggrillade auberginen. Strö över rostade sesamfrön, det gröna hacket från salladslöken och färsk koriander.
6. Servera med ris eller risnudlar.