Grillad biff och bearnaisesås

Publicerat:
2012-10-24Ingredienser
6portioner
- 6sthängmörade ryggbiffar
- 1kgsmå potatisar
- olivolja till stekning
- salt
- nymald svartpeppar
Bearnaisesås
- 150gsmör
- ½dlvitvinsvinäger
- ½dlvatten
- 2stkvistar färsk dragon + lite hackad dragon att strö i den färdiga såsen
- 5stkrossade vitpepparkorn
- 1stfinhackad schalottenlök
- 3ststora äggulor
- 1krmkrm salt
Tillbehör
- Haricots verts
- cocktailtomater
Så lagar du
Biff och bearnaisesås är inte alls är svårt, följ bara det lättgjorda receptet, knepet är att använda rumsvarmt smör istället för skirat.
1. Sätt ugnen på 250°. Rumstemperera smöret.
2. Halvera potatisarna och lägg dem på plåt med bakplåtspapper. Ringla över lite olivolja. Stek mitt i ugnen ca 20 minuter tills de fått fin färg. Salta.
3. Koka upp vinäger, vatten, dragonstjälkar (eller persiljestjälkar + 1 tsk dragon), vitpepparkorn och lök i en liten kastrull. Koka ihop tills ca 2 msk återstår. Sila av och spara vätskan. Häll tillbaks reduktionen i kastrullen och tillsätt äggulorna. Vispa samman över svag värme till en tjock kräm. Du kan göra detta över vattenbad om du är ovan.
4. Ta kastrullen från värmen och vispa ner smöret klickvis till en tjock sås. Smaka av med salt och torkad dragon och eventuellt någon droppe vinäger om du vill ha mer syra. Såsen kan hållas varm en stund i vattenbad 50°.
5. Pensla biffarna med lite olivolja och grilla dem några minuter på var sida i het grillpanna. Salta och peppra under tiden.
6. Servera med potatisen och nykokta bönor blandade med tomater.