Grillad biff och bearnaisesås

Grillad biff och bearnaisesås

Publicerat:

Ingredienser

6portioner

  • 6st
    hängmörade ryggbiffar
  • 1kg
    små potatisar
  • olivolja till stekning
  • salt
  • nymald svartpeppar

Bearnaisesås

  • 150g
    smör
  • ½dl
    vitvinsvinäger
  • ½dl
    vatten
  • 2st
    kvistar färsk dragon + lite hackad dragon att strö i den färdiga såsen
  • 5st
    krossade vitpepparkorn
  • 1st
    finhackad schalottenlök
  • 3st
    stora äggulor
  • 1krm
    krm salt

Tillbehör

  • Haricots verts
  • cocktailtomater

Så lagar du

Biff och bearnaisesås är inte alls är svårt, följ bara det lättgjorda receptet, knepet är att använda rumsvarmt smör istället för skirat.

1. Sätt ugnen på 250°. Rumstemperera smöret.

2. Halvera potatisarna och lägg dem på plåt med bakplåtspapper. Ringla över lite olivolja. Stek mitt i ugnen ca 20 minuter tills de fått fin färg. Salta.

3. Koka upp vinäger, vatten, dragonstjälkar (eller persiljestjälkar + 1 tsk dragon), vitpepparkorn och lök i en liten kastrull. Koka ihop tills ca 2 msk återstår. Sila av och spara vätskan. Häll tillbaks reduktionen i kastrullen och tillsätt äggulorna. Vispa samman över svag värme till en tjock kräm. Du kan göra detta över vattenbad om du är ovan.

4. Ta kastrullen från värmen och vispa ner smöret klickvis till en tjock sås. Smaka av med salt och torkad dragon och eventuellt någon droppe vinäger om du vill ha mer syra. Såsen kan hållas varm en stund i vattenbad 50°.

5. Pensla biffarna med lite olivolja och grilla dem några minuter på var sida i het grillpanna. Salta och peppra under tiden.

6. Servera med potatisen och nykokta bönor blandade med tomater.

Dela det här receptet med dina vänner!