Grillad bläckfisk med potatiskompott

Inzoomad bild på en maträtt med bläckfisk.

    Publicerat:

    Tillagningstid:

    Kom in i den riktiga medelhavsstämningen med denna möra åttaarmade bläckfisk på grillen med intensiv grillad och en rustik potatiskompott med färska örter, lök och oliver.

    Ingredienser

    4portioner

    Grillet polpo

    • 1
      stor bläckfisk (ca 1,2 - 1,5 kg)
    • 1st
      stor bläckfisk (ca 1,2 - 1,5 kg)
    • 4
      kvistar färsk timjan
    • 1st
      citron, skivad
    • 1msk
      hela svartpepparkorn
    • 2st
      lagerblad
    • 1dl
      olivolja
    • salt

    Tomat-BBQ

    • 300g
      färska små tomater
    • 2st
      vitlöksklyftor
    • 3msk
      tomatpuré
    • 6msk
      honung
    • 50g
      torkade aprikoser, finhackade
    • 3msk
      äppelcidervinäger
    • 1tsk
      krossade korianderfrön
    • 2msk
      olivolja
    • salt och nymalen peppar

    Potatiskompott med färsk lök, oliver och persilja

    • 600g
      små färskpotatisar
    • 2st
      små nya lökar, finhackade
    • 1st
      vitlöksklyfta, finhackad
    • 1
      näve lövpersilja, hackad
    • 50g
      små urkärnade taggiasca-oliver (eller andra goda svarta oliver)
    • 1st
      citron (zest + 2-3 msk citronsaft)
    • 1dl
      god olivolja
    • salt och nymalen peppar

    Så lagar du

    Koka polpo

    1. Skölj bläckfisken noggrant. 
    2. Koka upp en stor kastrull med mycket vatten och tillsätt lök, timjan, citronskivor, svartpepparkorn, lagerblad och lite salt. 
    3. Börja med att doppa bläckfiskens tentakler i vattnet lite i taget så att de krullar ihop sig extra mycket, tillsätt slutligen hela bläckfisken och koka bläckfisken i ca 1 timme tills den är mjuk. 
    4. Ta upp den ur kokvätskan och låt den svalna något. 
    5. Skär av armarna och dela dem i 2, skär huvudet i breda strimlor. 

     

    Tomatgrill

    1. Hetta upp olivolja i en stekpanna. 
    2. Stek de färska små tomaterna och vitlöken skurna i små skivor på medelvärme tills de börjar spricka. 
    3. Tillsätt tomatpuré, honung, finhackade torkade aprikoser, äppelcidervinäger och krossade korianderfrön. 
    4. Låt såsen sjuda under lock i 15-20 minuter tills den är tjock och smakrik. 
    5. Smaka av med salt och peppar och eventuellt lite extra honung. 
    6. Mixa såsen slät på slutet.

     

    Grillning 

    1. Pensla de kokta bläckfiskbitarna med olivolja och grilla dem på en mycket het grill nära glöden. 
    2. När bläckfisken har fått lite färg, pensla med tomat-BBQ-såsen och grilla dem tills de får fina grillmärken, en lätt rökig smak och såsen är lätt karamelliserad. 

     

    Potatiskompott med färsk lök, oliver och persilja 

    1. Koka potatisen i lättsaltat vatten tills den är helt mjuk. 
    2. Häll av vattnet och låt dem ånga för att torka. 
    3. Mosa potatisarna lätt med en stor sked – de ska ligga kvar i rustika grova bitar. 
    4. Blanda dem med skivad färsk lök, vitlök, hackad persilja, taggiasca-oliver, citronskal och citronsaft. 
    5. Ringla över olivolja och smaka av med salt och nymalen peppar. 

     

    Servera 

    1. Lägg de grillade polpobitarna på potatiskompotten och garnera med lite färsk persilja och en skvätt olivolja och eventuellt med extra tomat-BBQ-sås. 

    Dela det här receptet med dina vänner!