Grillad bläckfisk med potatiskompott

Publicerat:
2025-05-27Tillagningstid:
Kom in i den riktiga medelhavsstämningen med denna möra åttaarmade bläckfisk på grillen med intensiv grillad och en rustik potatiskompott med färska örter, lök och oliver.
Ingredienser
4portioner
Grillet polpo
- 1stor bläckfisk (ca 1,2 - 1,5 kg)
- 1ststor bläckfisk (ca 1,2 - 1,5 kg)
- 4kvistar färsk timjan
- 1stcitron, skivad
- 1mskhela svartpepparkorn
- 2stlagerblad
- 1dlolivolja
- salt
Tomat-BBQ
- 300gfärska små tomater
- 2stvitlöksklyftor
- 3msktomatpuré
- 6mskhonung
- 50gtorkade aprikoser, finhackade
- 3mskäppelcidervinäger
- 1tskkrossade korianderfrön
- 2mskolivolja
- salt och nymalen peppar
Potatiskompott med färsk lök, oliver och persilja
- 600gsmå färskpotatisar
- 2stsmå nya lökar, finhackade
- 1stvitlöksklyfta, finhackad
- 1näve lövpersilja, hackad
- 50gsmå urkärnade taggiasca-oliver (eller andra goda svarta oliver)
- 1stcitron (zest + 2-3 msk citronsaft)
- 1dlgod olivolja
- salt och nymalen peppar
Så lagar du
Koka polpo
- Skölj bläckfisken noggrant.
- Koka upp en stor kastrull med mycket vatten och tillsätt lök, timjan, citronskivor, svartpepparkorn, lagerblad och lite salt.
- Börja med att doppa bläckfiskens tentakler i vattnet lite i taget så att de krullar ihop sig extra mycket, tillsätt slutligen hela bläckfisken och koka bläckfisken i ca 1 timme tills den är mjuk.
- Ta upp den ur kokvätskan och låt den svalna något.
- Skär av armarna och dela dem i 2, skär huvudet i breda strimlor.
Tomatgrill
- Hetta upp olivolja i en stekpanna.
- Stek de färska små tomaterna och vitlöken skurna i små skivor på medelvärme tills de börjar spricka.
- Tillsätt tomatpuré, honung, finhackade torkade aprikoser, äppelcidervinäger och krossade korianderfrön.
- Låt såsen sjuda under lock i 15-20 minuter tills den är tjock och smakrik.
- Smaka av med salt och peppar och eventuellt lite extra honung.
- Mixa såsen slät på slutet.
Grillning
- Pensla de kokta bläckfiskbitarna med olivolja och grilla dem på en mycket het grill nära glöden.
- När bläckfisken har fått lite färg, pensla med tomat-BBQ-såsen och grilla dem tills de får fina grillmärken, en lätt rökig smak och såsen är lätt karamelliserad.
Potatiskompott med färsk lök, oliver och persilja
- Koka potatisen i lättsaltat vatten tills den är helt mjuk.
- Häll av vattnet och låt dem ånga för att torka.
- Mosa potatisarna lätt med en stor sked – de ska ligga kvar i rustika grova bitar.
- Blanda dem med skivad färsk lök, vitlök, hackad persilja, taggiasca-oliver, citronskal och citronsaft.
- Ringla över olivolja och smaka av med salt och nymalen peppar.
Servera
- Lägg de grillade polpobitarna på potatiskompotten och garnera med lite färsk persilja och en skvätt olivolja och eventuellt med extra tomat-BBQ-sås.