Grillad kryddig kyckling med röksmak
Publicerat:
2012-10-24Ingredienser
4portioner
- 2stvitlöksklyftor
- salt
- 2stcitroner
- 2mskcurryblandning
- 1stliten torkad röd chilipepparfrukt
- 3 1/2mskolivolja
- svartpeppar
- 1stkyckling
- 2knippa(or)rosmarin
- 1-2stbuntar färska lagerblad
- 2knippa(or)timjan
Så lagar du
Krossa vitlöken med lite salt i en mortel. Tillsätt det rivna citronskalet och citronsaften, kryddblandningen, chilipepparn, oljan och svartpepparn. Stöt till en blöt pasta. Tillsätt ev. lite mera olja. (Allt detta kan också göras med stavmixer.)
Ta bort fettet inuti kycklingen. Börja vid gumpen och lossa försiktigt skinnet med handen. Klipp itu membranet som finns i bröstet och ryggen. För in kryddpastan mellan köttet och skinnet och bred ut den.
Tänd kolen i en grill som har lock. När kolen blir vita, lägg kycklingen på grillen med bröstet uppåt och peppra den rejält. Lägg på locket och grilla tills kycklingen tar färg, 5-7 min. Lyft bort kycklingen och sänk värmen till "låg".
Lägg upp en kryddbädd på gallret med rosmarin, lagerblad och timjan. Lägg på kycklingen med bröstet uppåt och lägg tillbaks locket. Nu börjar kryddörterna ryka. Öppna inte locket för ofta, då försvinner röken. Behåll locket på grilla i 40-45 min. Kolla att kycklingen är genomstekt. Låt kycklingen vila i 10-15 min.