Grillad lammfilé med rött råris med kantareller och tomatsås
Publicerat:
2012-10-24Ingredienser
4portioner
- 600glammfilé
Marinad
- 1/2stcitron
- 2klyfta(or)vitlök, finhackade
- 2tsksambal oelek
- 1mskolja
Rött råris med kantareller
- 3dlrött råris eller vanligt råris
- 1ststor gul lök, hackad
- 300gkantareller
- 2dlvitt vin
- 4dlgrönsaks- eller hönsbuljong
- 50griven parmesan
- 1knippa(or)färsk persilja, hackad
- 1mskolja
Tomatsås
- 2ststora mogna tomater
- 1mskolivolja
- 1/2stgul lö
- 2klyfta(or)vitlök
- 1/2dlvitt vin
- 1knippa(or)färsk oregano eller 1/2 msk torkad
- salt & peppar
Grönsakstillbehör på grillen
- broccoli
- blomkål
- gröna bönor
- buljong
- citron
- valfri ört
- salt & peppar
- En stor eller två eller tre mindre aluminiumlådor med lock
Så lagar du
Lammfilé och marinad
1. Blanda ihop ingredienserna till marinaden i en skål eller plastpåse.
2. Lägg i lammfilén och låt den marinera, gärna över natt.
3. Grilla lammfilén på grill eller i ugn till en innertemperatur på 58-60 grader, använd termometer.
Risotto på rött råris
1. Förväll kantarellerna i torr stekpanna tills all vätska kokat bort.
2. Stek kantarellerna, hackad lök och riset i en matsked olja i en kastrull.
3. Tillsätt buljong och vin. Sjud i ca 45 minuter, tillsätt mer vätska vid behov.
4. Blanda i riven parmesan och hackad persilja vid servering.
Tomatsås
1. Skålla tomaterna genom att skära ett kors på toppen, sänk ner dem i kokande vatten någon minut tills skalet lossnar lätt. Låt tomaterna svalna, skala dem och skär i klyftor.
2. Hacka lök och vitlök grovt och bryn i oljan.
3. Slå på vin och vatten och lägg ner tomaterna.
4. Låt puttra i 10 minuter.
5. Salta och peppra efter smak.
6. Hacka i färsk eller torkad oregano vid servering.
Grönsakstillbehör på grillen
1. Dela grönsakerna i små buketter och lägg i en aluminiumlåda.
2. Häll på buljong så att det täcker botten och pressa över citron och hackade örter. Salta och peppra. Tryck till locket så att det sluter tätt.
3. Låt stå på grillen ca 10-15 minuter.