Grillad lammfilé med rött råris med kantareller och tomatsås

Publicerat:

Ingredienser

4portioner

  • 600g
    lammfilé

Marinad

  • 1/2st
    citron
  • 2klyfta(or)
    vitlök, finhackade
  • 2tsk
    sambal oelek
  • 1msk
    olja

Rött råris med kantareller

  • 3dl
    rött råris eller vanligt råris
  • 1st
    stor gul lök, hackad
  • 300g
    kantareller
  • 2dl
    vitt vin
  • 4dl
    grönsaks- eller hönsbuljong
  • 50g
    riven parmesan
  • 1knippa(or)
    färsk persilja, hackad
  • 1msk
    olja

Tomatsås

  • 2st
    stora mogna tomater
  • 1msk
    olivolja
  • 1/2st
    gul lö
  • 2klyfta(or)
    vitlök
  • 1/2dl
    vitt vin
  • 1knippa(or)
    färsk oregano eller 1/2 msk torkad
  • salt & peppar

Grönsakstillbehör på grillen

  • broccoli
  • blomkål
  • gröna bönor
  • buljong
  • citron
  • valfri ört
  • salt & peppar
  • En stor eller två eller tre mindre aluminiumlådor med lock

Så lagar du

Lammfilé och marinad

1. Blanda ihop ingredienserna till marinaden i en skål eller plastpåse.

2. Lägg i lammfilén och låt den marinera, gärna över natt.

3. Grilla lammfilén på grill eller i ugn till en innertemperatur på 58-60 grader, använd termometer.

Risotto på rött råris

1. Förväll kantarellerna i torr stekpanna tills all vätska kokat bort.

2. Stek kantarellerna, hackad lök och riset i en matsked olja i en kastrull.

3. Tillsätt buljong och vin. Sjud i ca 45 minuter, tillsätt mer vätska vid behov.

4. Blanda i riven parmesan och hackad persilja vid servering.

Tomatsås

1. Skålla tomaterna genom att skära ett kors på toppen, sänk ner dem i kokande vatten någon minut tills skalet lossnar lätt. Låt tomaterna svalna, skala dem och skär i klyftor.

2. Hacka lök och vitlök grovt och bryn i oljan.

3. Slå på vin och vatten och lägg ner tomaterna.

4. Låt puttra i 10 minuter.

5. Salta och peppra efter smak.

6. Hacka i färsk eller torkad oregano vid servering.

Grönsakstillbehör på grillen

1. Dela grönsakerna i små buketter och lägg i en aluminiumlåda.

2. Häll på buljong så att det täcker botten och pressa över citron och hackade örter. Salta och peppra. Tryck till locket så att det sluter tätt.

3. Låt stå på grillen ca 10-15 minuter.

Dela det här receptet med dina vänner!