Grillad lammrostbiff med rödvinssås och potatisgratäng

Ingredienser
4portioner
Potatisgratäng med lagrad prästost
- 600gpotatis
- 200glagrad prästost
- 5dlgrädde
- 1klyfta(or)vitlök
- salt och peppar
Rödvinssås
- 1morot
- 2schalottenlökar
- 2klyfta(or)vitlök
- 2msksmör
- 1lagerblad
- 1kvist(ar)rosmarin
- 3dlrödvin
- 5dlvatten
- 2mskkoncentrerad kalvfond
- 1-2mskbalsamico
- salt och peppar
- 1msksmör
Grillad lammrostbiff
- 4 portionsbitarlammrostbiff
- 4kvist(ar)färsk rosmarin
- 4klyfta(or)vitlök
- salt och peppar
Till servering
- stekt sparris
Så lagar du
1. Skala och skiva potatisen. Varva potatis och smulad prästost i små gratängformar.
2. Vispa ihop grädde med kryddor och slå den över gratängerna. Grädda i 225°C i cirka 30–45 minuter. Känn med en tandpetare att de är klara.
3. Skala och hacka schalottenlök och låt den mjukna i en kastrull med smör. Ha ner lagerblad och rosmarin. Slå på vinet och låt det koka ner till hälften. Slå på vatten och koncentrerad oxfond.
4. Låt såsen puttra ihop tills den börjar tjockna. Smaka av med balsamico, salt och peppar. Blanka av såsen med en klick smör och sila sedan av den.
5. Lägg fram lammrostbiffen en timme innan tillagning. Krydda på pressad vitlök och grovhackad rosmarin. Salta och peppra. Grilla köttet till 55°C för rare, 58°C för medium och 65°C för well done – använd en stektermometer.
6. Servera köttet tillsammans med potatisgratäng, stekt sparris och rödvinssås.