Grillad makrill med friterade brödsmulor

Publicerat:
2020-06-03Tillagningstid:
Ingredienser
5portioner
- 5makrillar, urtagna, eller fiskfilé
- 2citroner i klyftor
- 3tskolivolja
- ½brödlimpa, vit och halvtorr
- 3klyfta(or)vitlök, hackade
- 1tskchiliflakes
- 1knippa(or)persilja
- någrakvist(ar)rosmarin, bladen hackade
- 10mskmajonnäs
- 1citron, saften och zesten
- 2mskkapris
- 1schalottenlök, finhackad
- blandade örter, t ex dill och persilja, finhackade
Så lagar du
1. Tänd grillen.
2. Trä upp fisken på spett av metall, varva gärna med citronklyftor, krydda med salt och grilla över het kol. Gino använde fiskfilé, men det går bra att grilla hela fiskar också.
3. Hetta upp olivolja i en stekpanna medan fisken grillas. Lägg i chiliflakes och vitlök. Stek i en minut.
4. Riv brödet i stora smulor och lägg ner i oljan. Stek tills brödet är krispigt.
5. När smulorna blivit gyllene, tillsätt hackad persilja och citronzest.
6. Lägg upp fisken på en tallrik och skopa över brödsmulorna.
7. Blanda ihop majonnäs, citronsaft, kapris, schalottenlök och örter.
8. Servera fisken tillsammans med sås och valfria tillbehör.
Tips
Om du inte gillar att äta fisk hel, med skinn och allt, så kan du använda samma recept till fiskfilé. Det går bra att ersätta kaprisdressingen med aioli. Om du inte vill grilla går det bra att steka fisken i stekpanna.