Grillad makrill med örter och saltbakad rotselleri

Publicerat:
2018-10-15Tillagningstid:
Ingredienser
4portioner
Grillad makrill
- 2-4hela makrillar
- 2mskolivolja
- 1stcitron
- 1stlime
- 1dlhäckade örter, främst dill
- 1mskflingsalt
- 1msknymalen svartpeppar
Saltbakad rotselleri
- 1stmedelstor rotselleri
- 1stägg
- 1dlvatten
- 3dlgrovt salt
- 2mskrostade fänkålsfrön
Så lagar du
1. Rotselleri: Riv bort skalet på rotsellerin med ett rivjärn, då fäster saltsmeten bättre.
2. Dela rotsellerin på mitten. Lägg ut ett fuktigt bakplåtspapper i en ugnsform och lägg rotsellerihalvorna med den skurna sidan nedåt.
3. Blanda ihop grovt salt, fänkålsfrön, ägg och täck rotsellerin med detta. Strössla över ett extra lager salt, täck med aluminiumfolie och ställ formen i värmen på grillen, gärna intill glödbädden direkt och baka i cirka 30-40 minuter.
4. Ta ur fisken (eller be din fiskhandlare), skölj fisken noga på insidan och skär bort fenorna.
5. Gnid in fisken i salt och peppar, både på utsidan och insidan.
6. Skiva citrusfrukterna och fyll fisken med så mycket du får in, fyll även med örter.
7. Grilla fisken på medelhög värme, vänd den försiktigt efter 2 - 3 minuter på varje sida. När den har nått en innertemperatur om cirka 50-55 grader tar du av fisken. Hur hög temperatur du gillar är en smaksak men tänk efter hur du gillar din lax, rosablank eller mer genomstekt?
8. Öppna försiktigt fisken läggs ryggraden och var noga med att få bort alla ben.
9. Ta ut rotsellerin och lyft bort saltskorpan. Skiva rotsellerin tunt. Servera makrillen med rotselleriskivor.