Grillad sallad med lammstek, olivtapenad och mjuka tunnbröd

Publicerat:
2015-06-02Ingredienser
6 - 8portioner
Lamm
- 1stsvensk urbenad lammstek
- 1stcitron
- 3klyfta(or)vitlök
- 2kvist(ar)rosmarin
- 2kvist(ar)citrontimjan
- salt och peppar
Grillad sallad
- 1stfänkål
- ½spetskålshuvud
- 1staubergine
- 1stzucchini
- 3stbuntlök
- 2ströda avlånga paprikor
- 10strädisor
- 400gtomater i olika färger
- 1stgranatäpple
- 1knippa(or)bladpersilja
- 2kvist(ar)citrontimjan
- 1stcitron
- 3mskolivolja
- 2mskgranatäpplesirap
- salt och peppar
Olivtapenad
- 2dlurkärnade svarta oliver
- 1stcitron, skal av halva och all saft
- 5-6stsardellfiléer
- 2mskkapris
- ½grön chili
- 1klyfta(or)vitlök
- 1dlriven färsk parmesan
- 1dlhackad bladpersilja
- 1dlolivolja
- salt
Mjuka tunnbröd
- 50gjäst
- ca 3dlvatten
- ca 8dlvetemjöl
- 1tsksalt
- 2mskolja + olja till stekning
Vitlökssås med cashewnötter
- 3dlmatlagningsyoghurt
- 2klyfta(or)vitlök
- ½stsaften av citronen
- ½tsksalt
Så lagar du
Lamm
1. Skala vitlöken och hacka den fint tillsammans med örterna. Riv skalet av halva citronen och pressa ur saften. Gnid in lammet med allt och salta och peppra ordentligt.
2. Stek lammet i en klotgrill med locket på och var noga med att inte placera kol precis under lammet! Stek tills innertemperaturen på lammsteken är 56-58 grader och låt sedan köttet vila minst 10 minuter innan du skär upp det.
Grillad sallad
1. Skär fänkål och spetskål i klyftor och gnid in dem i lite olja. Grilla på en het grill tills de är vackert gyllene. Lägg de grillade grönsakerna i en stor skål.
2. Skiva aubergine, zucchini, buntlök och paprika och grilla även dessa.
3. Skiva rädisor och dela tomaterna i stora bitar. Lägg allt i samma skål.
4. Dela granatäpplet och knacka ur kärnorna rakt ner i salladen. Hacka bladpersilja och citrontimjan och strö över salladen. Pressa citronen och tillsätt resterande ingredienser till salladen. Blanda väl och smaka av med salt och peppar.
Olivtapenad
1. Lägg alla ingredienser i en mixer förutom parmesan och salt. Mixa till en grov kräm. Blanda i parmesanen för hand och smaka av med salt. Förvara i en lufttät burk i kylen.
Mjuka tunnbröd
1. Smula jäst i bunken, tillsätt fingervarmt vatten och rör om.
2. Tillsätt nästan allt mjöl, spara lite till utbakningen, salt, olja, och knåda ihop till en mjuk och smidig deg.
3. Låt degen jäsa cirka 40 minuter.
4. Stjälp upp degen på ett bord. Dela degen i 8 delar. Knåda varje bit en stund och rulla ihop till en bulle.
5. Kavla ut bullarna till ca 3-4 mm tjocka rundlar.
6. Värm en stekpanna (gärna gjutjärnsstekpanna) på max värme, sänk sedan vid tillagningen annars kan bröden bli för brända.
7. Pensla bröden med lite olivolja innan du gräddar dem i den varma stekpannan.
8. Baka bröden några minuter på varje sida, du ser själv när det är dags att vända. Lägg de färdiga bröden under en bakduk.
Vitlökssås med cashewnötter
1. Lägg alla ingredienser i en mixer och mixa tills du har fått en slät och fin sås.