Grillad sparris med chilipasta

Grillad sparris med chilipasta.

Publicerat:

Tillagningstid:

Grillad sparris smakar fantastiskt, och här får du ett unikt recept på kryddig sparris med hemlagad chilipasta – zhoug. Det enda du behöver göra är att inte spara på kryddorna.

Ingredienser

2portioner

  • 1knippa(or)
    sparris
  • 200g
    pimientos de padrón
  • 125g
    pinjenötter
  • 1
    näve korianderstjälkar (från zhougen)
  • 1
    näve ramslök
  • 1
    näve mangold
  • neutral olja
  • citronsaft

Zhoug (yemenitisk chilipasta)

  • 1msk
    korianderfrön
  • 1msk
    spiskummin
  • 1
    vitlöksklyfta
  • 2
    gröna chili
  • grovt salt
  • 2
    nävar färsk koriander
  • citronsaft

Så lagar du

  1. Rosta lika delar kummin och korianderfrön på låg värme i en torr panna. Se till att det inte bränns.
  2. Gör nu din egen chilipasta som heter zhoug, en jemenitisk chilipasta: Skala en vitlöksklyfta och lägg den i en mortel tillsammans med två gröna chili. Tillsätt grovt salt. Det hjälper till att krossa ingredienserna.
  3. Ett gäng färsk koriander läggs i morteln. Spara stjälkarna till senare. Tillsätt de rostade kryddorna (kummin och korianderfrön), citronsaft och neutral olja efter behov. Mortla ingredienserna tills din chilipasta har en god fast konsistens. Krydda med citronsaft.
  4. Fördela olja jämnt i en kastrull, helst en wok, och värm tills den är rökig.
  5. Skär sparris i munstorlekar, lägg i pannan och stek i ca 20 sekunder. Tillsätt sedan hela pimientos de padrón och låt dem steka så att de får en bra stekyta. Vänta 1 minut och häll i pinjenötterna.
  6. Börja nu röra om i pannan regelbundet så att innehållet inte bränns.
  7. Grovhackad ramslök och mangold tillsätts tillsammans med finhackade korianderstjälkar. Den färdiga chilipastan tillsätts i pannan och det hela rörs ihop, eventuellt med lite vatten eller neutral olja.
  8. Krydda med grovt salt och citronsaft från en hel citron.
  9. Servera på tallrikar eller fat och servera den kryddiga sparrisrätten. Smaklig måltid!

Dela det här receptet med dina vänner!