Grillad sparris med chilipasta

Publicerat:
2021-06-16Tillagningstid:
Grillad sparris smakar fantastiskt, och här får du ett unikt recept på kryddig sparris med hemlagad chilipasta – zhoug. Det enda du behöver göra är att inte spara på kryddorna.
Ingredienser
2portioner
- 1knippa(or)sparris
- 200gpimientos de padrón
- 125gpinjenötter
- 1näve korianderstjälkar (från zhougen)
- 1näve ramslök
- 1näve mangold
- neutral olja
- citronsaft
Zhoug (yemenitisk chilipasta)
- 1mskkorianderfrön
- 1mskspiskummin
- 1vitlöksklyfta
- 2gröna chili
- grovt salt
- 2nävar färsk koriander
- citronsaft
Så lagar du
- Rosta lika delar kummin och korianderfrön på låg värme i en torr panna. Se till att det inte bränns.
- Gör nu din egen chilipasta som heter zhoug, en jemenitisk chilipasta: Skala en vitlöksklyfta och lägg den i en mortel tillsammans med två gröna chili. Tillsätt grovt salt. Det hjälper till att krossa ingredienserna.
- Ett gäng färsk koriander läggs i morteln. Spara stjälkarna till senare. Tillsätt de rostade kryddorna (kummin och korianderfrön), citronsaft och neutral olja efter behov. Mortla ingredienserna tills din chilipasta har en god fast konsistens. Krydda med citronsaft.
- Fördela olja jämnt i en kastrull, helst en wok, och värm tills den är rökig.
- Skär sparris i munstorlekar, lägg i pannan och stek i ca 20 sekunder. Tillsätt sedan hela pimientos de padrón och låt dem steka så att de får en bra stekyta. Vänta 1 minut och häll i pinjenötterna.
- Börja nu röra om i pannan regelbundet så att innehållet inte bränns.
- Grovhackad ramslök och mangold tillsätts tillsammans med finhackade korianderstjälkar. Den färdiga chilipastan tillsätts i pannan och det hela rörs ihop, eventuellt med lite vatten eller neutral olja.
- Krydda med grovt salt och citronsaft från en hel citron.
- Servera på tallrikar eller fat och servera den kryddiga sparrisrätten. Smaklig måltid!