Grillad sparris med rostad vitlöksdressing

Publicerat:
2016-04-29Tillagningstid:
När man rostar eller grillar grönsaker plockar man fram söta karamelltoner i sina ingredienser. Vitlöken blir mindre skarp i smaken och sparrisens smaker förstärks på ett utmärkt vis. Dressingen kan men fördel användas till andra rätter, nykokt färskpotatis eller andra grillade grönsaker till exempel.
Ingredienser
4portioner
- 500ggrön sparris
- ½dlrostade marconamandlar, eller andra rostade nötter
- ca 100glagrad getost eller smakrik manchego
- 2-3mskvitlöksvinägrett
Vitlöksvinägrett
- 1stvitlök av sorten King solo
- 4msksmakrik olivolja
- 1mskrödvinsvinäger
- 1mskcitronsaft
- ½tsksalt
- svartpeppar
Så lagar du
Vinägrett
1. Sätt ugnen på 200°. Ta bort det yttersta pappret på vitlöken och vira in den i folie. Sätt in i ugnen i cirka 40 minuter. Låt sedan svalna.
2. Dela vitlöken och pressa ut det mjuka innandömet i en hög bunke. Tillsätt de andra ingredienserna och mixa ihop till en slät dressing.
Sparris
3. Ansa sparrisen genom att bryta av den träiga roten. Pensla med lite olivolja och grilla sparrisen i en grillpanna eller på grill tills den fått färg runt om.
4. Lägg upp sparrisen på ett fat. Ringla över dressing och strö över hackade nötter och hyvlad getost.