Ingredienser
4portioner
Grillad svärdfisk ”picante”
- 400gsvärdfisk (alt. gös eller lax)
- ½dlsalt
- 8dlvatten
- ½lök
- 1knippa(or)koriander
- 4lime (endast skal från 3)
- 1dlmajsolja
- 1grön paprika
- 1grön paprika chili (alt. jalapeno)
- salt
Frijoles negros (svart bönkräm)
- 200gsvarta bönor, blötlagda
- 1mskcubansk spiskummin (funkar även med andra)
- 1knippa(or)koriander
- 1gul lök, skivad
- 2vitlöksklyftor
- ½dlmajsolja
- vatten
- salt
Arroz criollo (ris smaksatt med bondcitron)
- 400gris
- 1bondcitron, alt. ½ ekologisk citron
- 1tskgurkmeja
- 1gul lök
- 40gsmör
- 1tsksalt
Plantain ”frites”
- 6plantainbananer
- frityrolja
- salt
Tillbehör
- majsknäckebröd med örter
- färsk mango, skivad
- färsk tomat, skivad
- mynta, plockad
Så lagar du
Grillad svärdfisk
1. Putsa fisken ren från ben och hinnor. Rör ihop salt och vatten. Lägg ner fisken i saltlagen i ca 20–30 minuter.
2. Ta upp fisken och lägg på papper för att rinna av.
3. Grilla fisken hastigt på både sidor (viktigt att den inte blir lagad i mitten).
4. Blanda finhackad lök med pressad lime, limskal, fin hackad grönpaprika och paprika picante.
5. Tillsätt majsolja, finskuren koriander och smaka av med salt.
6. Skiva fisken på ett fat och slå dressingen över för varm marinering.
Frijoles negros (svart bönkräm)
1. Svetta lök, bönor, cubansk spiskummin och korianderstjälkar i majsolja. Slå på vatten så att det täcker rejält.
2. Tillsätt lite salt och koka tills bönor är riktigt mjuka (tillsätt vatten efter hand så att det täcker hela tiden).
3. Ta av från värmen och mixa bönor med koklag och färsk vitlök. Smaka av med salt.
Arroz criollo (ris smaksatt med bondcitron)
1. Smält smör i en kastrull. Tillsätt ris, salt och gurkmeja. Lägg i en lök och slå på vatten så att det täcker riset plus en tumnagel högre vattennivå än riset.
2. Lägg på lock och låt sjuda tills allt vatten är bortkokt.
3. Ta av från värmen men låt locket ligga på. Serveras ljummet.
Plantain ”frites”
1. Värm upp frityrolja till 150 grader.
2. Skala och strimla plantain bananer fint. Fritera långsamt tills helt gyllene.
3. Lyft och låt rinna av på papper. Salta och servera som snacks.