Ingredienser
4portioner
- 1stblomkålshuvud
- 1mskolivolja
- 8stpilgrimsmusslor
- 1dlbalsamvinäger
- 1 1/2msksocker
- 1knippa(or)gräslök
- valfria färska örter till garnering
- salt och peppar
Så lagar du
Skär av "topparna" (det yttersta lagret) på blomkålshuvudet. Lägg blomkålen i en matberedare och mixa tills den liknar couscous. Häll över den råa, mixade blomkålen i en kastrull med kokande saltat vatten och låt koka i fyra minuter.
Låt blomkålen rinna av i ett durkslag med en silduk (eller en finmaskig sil). Skölj med kallt vatten och krama ur "couscousen" i silduken. Lägg i en skål och smaksätt med 1/2 msk olivolja, gräslök, salt och peppar.
Vänd pilgrimsmusslorna i olivolja. Grilla musslorna, antingen i en grillpanna, på ett hett grilljärn eller på utegrillen i ungefär tio minuter. Salta och peppra.
<b>Reducera*</b> balsamvinäger och socker till hälften i en kastrull. Rör om då och då. Lägg upp blomkålen på ett fat. Lägg pilgrimsmusslorna ovanpå blomkålen och ringla över vinägretten. Toppa med finhackad gräslök och andra färska örter (t.ex. persilja).