Grillade pilgrimsmusslor med sötsur dressing och sallad på mynta och aubergine

Ingredienser

4portioner

  • 55g
    färska brödsmulor
  • 300g
    mandlar
  • 1st
    sardellfilé
  • 2msk
    apelsinjuice
  • 2tsk
    strösocker
  • 15g
    mörk choklad
  • 4msk
    vitvinsvinäger
  • 1 1/4dl
    vatten
  • 2tsk
    olivolja
  • salt och nymalen svartpeppar

SALLAD:

  • 2st
    små auberginer
  • 2dl
    olivolja
  • 2 1/2dl
    myntablad
  • 1tsk
    pressad citron
  • 320g
    pilgrimsmusslor, råa jätteräkor eller bläckfisk

Så lagar du

Rosta brödsmulorna i torr panna tills de är guldbruna. Gör likadant med mandlarna. Stöt allt fint i mortel eller kör i matberedare. Stöt sardellen med apelsinjuicen, sockret och chokladen till en pasta. Koka upp vinäger och vatten i en liten kastrull. Rör i bröd- och mandelblandningen först, sardellblandningen sen. Låt sjuda i 5 min. Rör i olivoljan. Dressingen ska vara lös.

Fritera aubergineskivorna i oljan tills de är guldbruna och krispiga. Låt rinna av på hushållspapper. Blanda med mynta, pressad citron och 2 tsk olivolja.

Grilla musslorna (el. räkorna osv.) på het grill tills de är knappt färdiga, 20-30 sek. Lägg upp salladen på 4 tallrikar, lägg musslorna ovanpå. Ringla över dressingen.

Dela det här receptet med dina vänner!