Grillade sardiner med tomat- och basilikasallad

Publicerat:
2020-05-27Förberedelsetid:
Tillagningstid:
Ingredienser
4portioner
- 8hela sardiner, ca 60 g/st, fjällade och urtagna.
- 4mskolivolja
- 2klyfta(or)vitlök
- 1mskkapris, avrunnen
- ½tskchilipulver
- 1tskfänkålsfrön
- 2citroner, 1 varav i klyftor
- 2mskpersilja, hackad
- salt
Sallad
- 20röda babyplommontomater, halverade
- 20gula babyplommontomater, halverade
- 3klyfta(or)vitlök, skivade
- 20basilikablad, färska
- 6mskolivolja
Så lagar du
1. Lägg sardinerna i en skål, ej metall, och gör marinaden. Lägg oljan, vitlök, kapris, chilipulver och fänkålfrön i skålen med sardinerna. Salta. Pressa över citronsaft. Riv citronskalen grovt och lägg bitarna till marinaden. Rör försiktigt runt sardinerna i marinaden, täck och kyl i minst 30 minuter.
2. Under tiden gör du salladen. Lägg tomaterna i en mellanstor skål. Tillsätt vitlök och riv över basilikabladen. Salta och droppa över oljan. Rör försiktigt för att täcka tomaterna i olja och ställ åt sidan.
3. Cirka 10 minuter innan du lagar till dem, ta ut sardinerna från kylen. Värm en grillpanna på spisen i 5–10 minuter.
4. När pannan är väldigt varm, lyft försiktigt upp sardinerna ur marinaden och lägg dem i pannan. Tillsätt citronskal från marinaden. Låt koka i 3 minuter och vänd sedan och koka i ytterligare 2 minuter.
5. Lägg 2 sardiner på varje tallrik och strö över persiljan. Lägg tomatsalladen vid sidan av och garnera med en klyfta färsk citron och en bit av det grillade citronskalet.