Grillade sardiner med tomat- och basilikasallad

Grillade sardiner med tomat- och basilikasallad.

Publicerat:

Förberedelsetid:

Tillagningstid:

Om du letar efter en lättare middag är den här fisk-, tomat- och basilikasalladen svaret för dig. Sardinerna grillas i välsmakande chili- och vitlöksmarinad och serveras med söta tomater och frisk basilika.

Ingredienser

4portioner

  • 8
    hela sardiner, ca 60 g/st, fjällade och urtagna.
  • 4msk
    olivolja
  • 2klyfta(or)
    vitlök
  • 1msk
    kapris, avrunnen
  • ½tsk
    chilipulver
  • 1tsk
    fänkålsfrön
  • 2
    citroner, 1 varav i klyftor
  • 2msk
    persilja, hackad
  • salt

Sallad

  • 20
    röda babyplommontomater, halverade
  • 20
    gula babyplommontomater, halverade
  • 3klyfta(or)
    vitlök, skivade
  • 20
    basilikablad, färska
  • 6msk
    olivolja

Så lagar du

1. Lägg sardinerna i en skål, ej metall, och gör marinaden. Lägg oljan, vitlök, kapris, chilipulver och fänkålfrön i skålen med sardinerna. Salta. Pressa över citronsaft. Riv citronskalen grovt och lägg bitarna till marinaden. Rör försiktigt runt sardinerna i marinaden, täck och kyl i minst 30 minuter.

2. Under tiden gör du salladen. Lägg tomaterna i en mellanstor skål. Tillsätt vitlök och riv över basilikabladen. Salta och droppa över oljan. Rör försiktigt för att täcka tomaterna i olja och ställ åt sidan.

3. Cirka 10 minuter innan du lagar till dem, ta ut sardinerna från kylen. Värm en grillpanna på spisen i 5–10 minuter.

4. När pannan är väldigt varm, lyft försiktigt upp sardinerna ur marinaden och lägg dem i pannan. Tillsätt citronskal från marinaden. Låt koka i 3 minuter och vänd sedan och koka i ytterligare 2 minuter.

5. Lägg 2 sardiner på varje tallrik och strö över persiljan. Lägg tomatsalladen vid sidan av och garnera med en klyfta färsk citron och en bit av det grillade citronskalet.

Dela det här receptet med dina vänner!