Grillat lamm med puylinser och inlagd gurka

Ingredienser
4portioner
- 2stlammracks
- 1stcitron
- 1bunt citrontimjan
- 4dlpuylinser
- 2klyfta(or)vitlök
- 1stgul lök
- 1stpalsternacka
- 1stmorot
- 2ststänger blekselleri
- 2dlrött vin
- 2mskgranatäpplesirap eller 2 msk balsamicovinäger
- 2dlmörk sky
- 1knippa(or)persilja
- 1stgurka
- 2-3mskolivolja
- 1dläppelcidervinäger
- 1dlvatten
- 1dlsocker
- 1kvist(ar)rosmarin
- salt och peppar
- blomsterkrasse till servering
Så lagar du
1. Koka samman granatäpplesirap (eller balsamicovinäger) tillsammans med rödvin tills hälften är kvar.
2. Tillsätt sky och koka samman än en gång tills hälften återstår. Salta och peppra efter smak.
3. Koka linserna i rikligt med vatten utan salt. När linserna är klara, häll av vattnet och spola med kallt vatten.
4. Hacka vitlök, lök, palsternacka, morot och blekselleri i mycket små tärningar.
5. Lägg grönsakerna i en kastrull och fräs i två matskedar olivolja i någon minut. Tillsätt linser och skysås. Hacka rikligt med persilja och tillsätt till linserna.
6. Hacka citrontimjan och gnid in i lammet ordentligt tillsammans med saften av en citron, salt och lite olivolja.
7. Grilla lammet i klotgrill eller stek i ugn på 180 grader tills lammet har nått en innertemperatur på 52 grader. Låt lammet vila på en varm plats minst 15 minuter innan servering. Spara stekskyn till såsen.
8. Dela gurkan på längden och skrapa ur kärnhuset. Grilla gurkan på skinnsidan tills den har fått svarta ränder.
9. Blanda samman äppelcidervinäger, vatten, socker och rosmarin. Skär den grillade gurkan i stavar och lägg i vinägerlagen. Låt stå minst 15 minuter innan servering.
10. Servera lammet på linserna tillsammans med den picklade gurkan och garnera med blomsterkrasse.