Gris med fruktchutney och peppar

Publicerat:
2021-04-06Tillagningstid:
Balinesiskt inspirerad wok med marinerad fläskkarré, rabarberchutney och kål.
Ingredienser
4portioner
Chutney
- 2rabarber
- 3bananshalottenlökar
- 6 småplatta persikor, eller 2 stora
- 5cmfärsk ingefära
- ½vitlöksklyfta
- 2msksolrosolja
- 2tsksalt
- 1tskrosépeppar
- 1lime, saften
- 2msklönnsirap
Wok
- 500gfläskkarré
- 2tsksalt
- 2mskjapansk soja
- 5cmingefära, skivad
- 1dlvitt vin
- ½spetskålshuvud
- 5-6blad grönkål eller savoykål
- 200ggröna bönor
- 3buntlökar
- 2vitlöksklyftor
- 1tskAndalimanpeppar (hel)
- 1tskVoatsiperyferrypeppar (mald)
- 2mskjapansk soja
- solrosolja, till matlagning
- ärtskott, till dekoration
Så lagar du
Chutney
- Skala rabarber, lök och ingefära.
- Skär frukt och lök i grova bitar. Strimla ingefära och hacka vitlök fint.
- Fräs allt i en kastrull i olja tills löken är glansig. Tillsätt övriga ingredienser och koka samman ca 10 minuter. Låt kallna.
Wok
- Skär fläskkarrén på längden i tre delar. Lägg i en skål och gnid in i salt, soja, ingefära och vitt vin. Låt marinera 30 minuter.
- Ta upp ur lagen och skiva köttet i ca 5 mm tjocka skivor. Tillaga hastigt i mycket het wok i ca 2 msk solrosolja. Lägg köttet på en tallrik.
- Skär eller riv spetskål och grönkål i grova bitar. Dela bönorna i va 5 cm långa bitar. Strimla lök och hacka vitlök.
- Hetta upp en wok och tillsätt ca 2 msk olja. Fräs Andaliman-peppar, lök och vitlök hastigt i ca 30 sekunder.
- Tillsätt övriga grönsaker och tillaga tills kål och bönor är glansiga och fortfarande knapriga. Tillsätt Voatsiperyferry-peppar, soja och det sedan tidigare stekta köttet med all köttsaft. Steka samman hastigt och smaka av med eventuellt mer soja eller salt.
- Dekorera med ärtskott. Servera gärna med ris för en stadigare måltid.