Grissini - italienska brödpinnar

Publicerat:
2012-10-24Tillagningstid:
Ingredienser
10portioner
- 9-10dlvetemjöl
- 50gjäst
- 2,5clljummet vatten (37 grader)
- 2tsksalt
- 0,75dlolivolja
Så lagar du
Smula jästen i en bunke. Slå över lite av vattnet. Rör tills jästen löst sig. Blanda i resten av vattnet, oljan och nästan allt mjöl (spar ca 1 dl till utbakningen). Använd gärna 1/3 durumvete blandat med 2/3 specialmjöl.
Arbeta samman degen med en trägaffel tills den släpper bunkens kanter, ca 5 minuter. Tippa ut degen på mjölat bord och knåda den smidig ca 10 minuter.
Smörj en stor bunke med lite olivolja och vänd runt degen så att ytan blir oljig. Täck över och låt jäsa ca 1 timme. Värm ugnen till 200 grader. Vält ut degen på mjölat bord och knåda kraftigt.
Dela degen i fyra lika stora delar. Använd en fjärdedel i taget och skär den i 18 lite avlånga delar. Sträck ut varje degbit till en ca 30 cm lång sträng, utan att rulla den med handflatorna. Lägg degstängerna med någon centimeters avstånd på osmorda bakplåtspapper. Grädda ca 10 minuter.
Lägg på galler och låt svalna. Degen kan också smaksättas med t ex rosmarin eller salvia. Förvara brödpinnarna i kakburk eller i tät plastpåse.