Ingredienser
- 1strödlök
- 2dlgrädde
- färsk dill för dekoration
- 1 storknippa(or)bladpersilja
- 1stjälk blekselleri
- 2stägg
- 1stcitron
- 200gfärsk spenat
- 50gruccola
- 2stmorötter
- 1stpalsternacka
- smör för stekning
- 1påse(ar)muskotblomma (Santa Maria)
- 1tärning(ar)grönsaksbuljong (utan smakförstärkare och utan konserveringsmedel)
- salt
- peppar
- 200glax
Så lagar du
Soppa:
1/2 liter vatten kokas upp med buljongtärningen. Morötter och palsternackor strimlas och kokas med. När rötterna mjuknat tas de upp (skall användas till fiskfärsen). Selleri och en halv rödlök skärs i små bitar och kokas med efter en stund. När även de mjuknat lägger man i spenat, persilja och ruccola. Försiktigt med ruccolan eftersom den är lite pepprig. När bladen mjuknat (efter någon minut) kör i mixer eller med mixerstav. Smaksätt med vin, äppelcidervinäger, citron samt ev salt och peppar. Koka upp igen. Vispa eller kör med mixerstav innan servering.
Fiskfärs:
Halva rödlöken fräses mjuk men ej brynt.Rödlöken, äggen, fisk, grädde och några strimlor av de kokta morötterna och palsternacka lägges samman. Muskotblomma mortlas och två tsk av detta tillsätts. Peppar och en tsk salt. Något av den pressade citronen kan också tillsättas. Allt detta körs till en slät smet. Lägg i en liten smörad ugnsfast skål. 150 i ugn tills den når ca 62 grader (ugnstermometer) När den är klar, vänd upp. Om så önskas - bryn ytan i ugn före servering. Till servering också lämpligt med små krotonger. Också gott är 2mm tunna morotsskivor av liten morot marinerade i äppelcidervinäger. Lägges flytande på soppan vid servering.
Servering:
Skär en liten ”tårtbit” och placera i en djup tallrik. Lägg en dillkvist på den och häll soppa i tunt lager runt fisken.