Grön ärtsoppa med räkor

Grönärtsoppa med räkor

Ingredienser

4portioner

Fond

  • 500g
    räkor med skal
  • 1st
    gul lök
  • 1st
    palsternacka
  • 100g
    rotselleri
  • 2kvist(ar)
    timjan
  • 3st
    lagerblad
  • 1msk
    smör
  • 1dl
    vitt vin
  • vatten

Soppa

  • 1msk
    smör
  • 1dl
    bondbönor, skalade
  • 3dl
    gröna ärtor
  • 1st
    schalottenlök
  • 2dl
    vispgrädde
  • ½dl
    vitt vin
  • 1knippa(or)
    färsk mejram

Till garnering

  • blomsterkrasse

Så lagar du

1. Skala räkorna och lägg skalresterna i en kastrull tillsammans med rotfrukterna som skall skalas och tärnas ner och kryddorna.

2. Fräs allt i smöret och tillsätt sedan vinet. Fyll på med vatten så att det täcker allt och koka i cirka 45 minuter. Fyll på med vatten om det behövs så att det inte kokar torrt.

3. Sila fonden genom en finmaskig sil.

4. Koka fonden tillsammans med grädden cirka 10 minuter och tillsätt sedan ärtorna.

5. Tillsätt ½ dl vitt, fint hackad mejram och salta efter smak.

6. Mixa soppan i en mixer helt slät och skummig.

7. Hacka schalottenlöken fint och fräs i smör tillsammans med bondbönorna. Salta lätt och tillsätt de skalade räkorna på slutet.

8. Servera soppan med räkorna och garnera med blomsterkrasse.

Dela det här receptet med dina vänner!