Grönkålssallad med gryn och äpplen

Publicerat:
2019-10-23Tillagningstid:
Äpplen, grönkål och ädelost är en underbar kombination! Svenska kvarngryn är en blandning av havre, vete och råg, de kan ersättas med matvete. Det här blir en matig sallad som kan serveras ljummen eller kall, och passar som tillbehör till exempelvis skinka, fläskkotlett, korv eller kött.
Ingredienser
6portioner
- 4½dlsvenska kvarngryn eller matvete
- 1röd lök, liten
- 3äpplen, ca 400 g
- 150-200ggrönkål
- 50gvalnötter
Dressing
- 2mskäppelcidervinäger
- 3mskolivolja eller rapsolja
- ½tsksalt
- svartpeppar, nymald
Tillbehör
- 140ggräddädelost
- t. ex. skinka, fläskkotlett, korv eller kött
Så lagar du
1. Koka grynen enligt förpackningen, det tar 10–12 minuter.
2. Blanda samman dressingen.
3. Skala och skär löken i tunna båtar. Lägg dem i en skål och häll på vatten.
4. Tärna äpplena och lägg dem i en stor skål och häll på dressingen.
5. Skölj grönkålen och repa av bladen om stjälkarna är kvar. Hacka bladen och blanda dem med äpplena.
6. Häll av vattnet från löken och låt den rinna av. Blanda ner den med grönkålen.
7. Låt grynen ånga av och blanda sedan ner dem i grönkålen.
8. Smula ner ädelosten. Smaka av om det behövs mer salt eller peppar. Strö över valnötter.