Grönkålssoppa med havskräftor och spetskålsknyte

    Publicerat:

    Ingredienser

    4portioner

    Soppa:

    • 8st
      råa havskräftor
    • 1st
      liten gul lök
    • 1st
      liten palsternacka
    • 2kvist(ar)
      timjan
    • 2liter
      vatten
    • 2dl
      vitt vin
    • 3dl
      vispgrädde
    • 600g
      grönkål

    Spetskålsknyte:

    • 1st
      spetskålshuvud
    • ½st
      gul lök
    • 1kvist(ar)
      timjan
    • smör till stekning
    • salt och peppar

    Så lagar du

    Skala havskräftorna och lägg undan de skalade stjärtarna till senare.

    Lägg alla skal i en kastrull och fräs dom i lite smör tillsammans med löken och palsternackan som skall hackas i små bitar. Tillsätt timjan och vitt vin och låt det koka någon minut. Häll på vatten och koka fonden i ca 45 minuter.

    Sila upp den i en ny kastrull genom en finmaskig sil och tillsätt grädden.

    Koka i ca 20 minuter.

    Tvätta grönkålen noga och skär bort den tjocka nerven i mitten. Hacka ner bladen och låt dom koka med i ca 10 minuter.

    Mixa soppan med grönkålen i ett mixerglas och sila sedan bort kålen.

    Smaka av med salt och peppar.

    Klart!

    <m>Gör knytena så här</m>:

    Dra av 8 stora fina blad av spetskålen och koka dom hastigt i lätt saltat vatten.

    Strimla sedan ner ca 5 dl av den råa spetskålen och stek den i lite smör tillsammans med löken som också skall finstrimlas. Riv ner lite timjan. Fräs samman allt tills kålen och löken är mjuka. Lägg till sidan.

    Stek havskräftsstjärtarna i smör och salt.

    Gör små knyten av den blancherade kålen som du fyller med lite av den stekta kålen och en stekt havskräfta.

    Servera knytet i en djup tallrik och slå över den varma soppan.

    Mums!

    Dela det här receptet med dina vänner!