Ingredienser
4portioner
Soppa:
- 8stråa havskräftor
- 1stliten gul lök
- 1stliten palsternacka
- 2kvist(ar)timjan
- 2litervatten
- 2dlvitt vin
- 3dlvispgrädde
- 600ggrönkål
Spetskålsknyte:
- 1stspetskålshuvud
- ½stgul lök
- 1kvist(ar)timjan
- smör till stekning
- salt och peppar
Så lagar du
Skala havskräftorna och lägg undan de skalade stjärtarna till senare.
Lägg alla skal i en kastrull och fräs dom i lite smör tillsammans med löken och palsternackan som skall hackas i små bitar. Tillsätt timjan och vitt vin och låt det koka någon minut. Häll på vatten och koka fonden i ca 45 minuter.
Sila upp den i en ny kastrull genom en finmaskig sil och tillsätt grädden.
Koka i ca 20 minuter.
Tvätta grönkålen noga och skär bort den tjocka nerven i mitten. Hacka ner bladen och låt dom koka med i ca 10 minuter.
Mixa soppan med grönkålen i ett mixerglas och sila sedan bort kålen.
Smaka av med salt och peppar.
Klart!
<m>Gör knytena så här</m>:
Dra av 8 stora fina blad av spetskålen och koka dom hastigt i lätt saltat vatten.
Strimla sedan ner ca 5 dl av den råa spetskålen och stek den i lite smör tillsammans med löken som också skall finstrimlas. Riv ner lite timjan. Fräs samman allt tills kålen och löken är mjuka. Lägg till sidan.
Stek havskräftsstjärtarna i smör och salt.
Gör små knyten av den blancherade kålen som du fyller med lite av den stekta kålen och en stekt havskräfta.
Servera knytet i en djup tallrik och slå över den varma soppan.
Mums!