Grönsaksgratäng (Tumbét)

Publicerat:
2015-09-11Tillagningstid:
Ingredienser
4portioner
- 2staubergine
- 6-7stfasta potatisar
- 1-2dlolivolja (totalt i receptet)
- 1stgul lök
- 3stvitlöksklyftor
- 2ströda paprikor
- 1stfärsk spansk chili
- 1tskpaprikapulver (gärna spanskt)
- 1tsktorkad oregano
- 2-3mskvitt vin
- 2burk(ar)tomater, gärna körsbärstomater
- salt och peppar
Till servering
- bröd och sallad
Så lagar du
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Skär aubergine i en halv centimeter tjocka skivor. Lägg på en tallrik och strö över salt. Låt stå och salta ur i cirka 20 - 30 minuter.
3. Skala och skiva potatisen i tunna skivor, ca 3 – 4 mm.
4. Häll en rejäl bottenskyla olivolja i en stor ugnsfast form. Lägg potatisen lite omlott i formen och strö över lite salt. Sätt in formen i ugnen i 20 minuter.
5. Torka av aubergineskivorna och stek dem i rikligt med olivolja så de får färg. Lägg upp på hushållspapper så de rinner av något.
6. Hacka lök och vitlök fint. Skär paprikorna i tärningar. Kärna ur och strimla chilin.
7. Mjukstek lök och vitlök. Tillsätt paprika, chili, paprikapulver och oregano och stek i ytterligare 5 – 10 minuter. Tillsätt lite vitt vin och låt det koka in. Häll på tomater och låt sjuda i 10 minuter. Smaka av med salt och peppar.
8. Lägg aubergine ovanpå potatisarna i formen, häll tomatsåsen över och ringla gärna ytterligare lite olivolja över alltihop.
9. Sätt in formen i ugnen i 20 minuter. Låt gärna svalna lite innan servering.