Gryta med abborre och kräftbuljong (skärgårdsgryta)

Publicerat:
2015-09-14Tillagningstid:
Kräftskivans överblivna kräftskal kan bli en utmärkt bas för buljong till soppor och grytor. Här används buljongen i en härlig skärgårdsgryta.
Ingredienser
4portioner
- 4stabborrfiléer, benfria och byxade
- 1paketkräftor
- 6stpotatisar, tärnade
- 1stpurjolök, skivad
- 1knippa(or)morötter, grovskivade
- 100gkantareller, putsade
- 3dlgrädde
- 50gsmör
- 1stcitron
- persilja
- salt och vitpeppar
Så lagar du
1. Skala kräftor, ta tillvara skalen och krossa dem. Stek skalen i smör och slå på vatten så att det täcker skalen. Låt sjuda i 15 min. Sila och spara buljong.
2. Lägg i potatis (som samtidigt reder grytan något) och koka mjuka, tillsätt grädde och låt sjuda upp.
3. Fräs grönsaker och svamp. Blanda svamp och grönsaksblandningen i grytan.
4. Tillsätt till sist fisken och smaka av med persilja, citron, salt och peppar. Sätt gärna i kräftstjärtar om du råkar ha kvar dem.