Gurkor

Gurkor.

Ingredienser

Saltgurka

  • 2kg
    inläggningsgurka eller liknande
  • 2liter
    vatten
  • 2dl
    grovt salt

Ättikslag

  • dl
    ättiksprit, 12 %
  • 2liter
    vatten
  • 2dl
    grovt salt
  • ½tsk
    alunpulver

Smaksättning

  • 25-30
    korianderfrön
  • 2
    chilifrukter
  • 5klyfta(or)
    vitlök

Pressgurka

  • 1
    slanggurka
  • 2-3msk
    ättika 12%
  • dl
    socker
  • 2tsk
    salt
  • ½dl
    hackad persilja
  • 1msk
    hackad mynta

Inlagd smörgåsgurka

    Inlagd smörgåsgurka

    • 2msk
      gula senapsfrön
    • 2msk
      bruna senapsfrön
    • 4dl
      ättikssprit, 12%
    • 2liter
      vatten
    • 1dl
      socker
    • 3msk
      salt
    • 5
      dillkronor eller två tsk dillfrö
    • 2kg
      gurkor, inläggningsgurka eller liknande

    Så lagar du

    Saltgurka

    1. Borsta gurkorna i ljummet vatten. 2. Rör ut saltet i vattnet. Låt gurkorna ligga i lagen 1/2 - 1 dygn.

    2. Koka ihop en ättikslag av ättikssprit, vatten, salt och alun. Låt kallna.

    3. Ta gurkorna ur saltlagen och varva dem i stora glasburkar med korianderfrö, chili och vitlök.

    4. Häll ättikslagen över gurkorna.

    5. Tillslut krukan genast.

    6. Förvara gurkorna mörkt och svalt. De är färdiga efter ca 3 veckor.

    Pressgurka

    1. Skiva gurkan riktigt tunt och salta den. Lägg den i press eller massera ut vattnet ur gurkan om du vill spara tid.

    2. Blanda samman med övriga ingredienser och låt stå kallt ca 30 minuter innan servering.

    Inlagd smörgåsgurka

    1. Koka upp allt utom gurkor. Låt svalna. Skölj och rensa under tiden gurkor. Pricka hål i gurkorna med en gaffel. Riktigt små gurkor kan läggas in hela. Andra kan skäras i bitar.

    2. Lägg i väl rengjorda burkar tillsammans med alla kryddor och häll lagen över. Lagen måste täcka. Sätt på lock. Låt stå några dygn. Håller sig i flera månader.

    Dela det här receptet med dina vänner!