Ingredienser
Saltgurka
- 2kginläggningsgurka eller liknande
- 2litervatten
- 2dlgrovt salt
Ättikslag
- 1¼dlättiksprit, 12 %
- 2litervatten
- 2dlgrovt salt
- ½tskalunpulver
Smaksättning
- 25-30korianderfrön
- 2chilifrukter
- 5klyfta(or)vitlök
Pressgurka
- 1slanggurka
- 2-3mskättika 12%
- 1½dlsocker
- 2tsksalt
- ½dlhackad persilja
- 1mskhackad mynta
Inlagd smörgåsgurka
Inlagd smörgåsgurka
- 2mskgula senapsfrön
- 2mskbruna senapsfrön
- 4dlättikssprit, 12%
- 2litervatten
- 1dlsocker
- 3msksalt
- 5dillkronor eller två tsk dillfrö
- 2kggurkor, inläggningsgurka eller liknande
Så lagar du
Saltgurka
1. Borsta gurkorna i ljummet vatten. 2. Rör ut saltet i vattnet. Låt gurkorna ligga i lagen 1/2 - 1 dygn.
2. Koka ihop en ättikslag av ättikssprit, vatten, salt och alun. Låt kallna.
3. Ta gurkorna ur saltlagen och varva dem i stora glasburkar med korianderfrö, chili och vitlök.
4. Häll ättikslagen över gurkorna.
5. Tillslut krukan genast.
6. Förvara gurkorna mörkt och svalt. De är färdiga efter ca 3 veckor.
Pressgurka
1. Skiva gurkan riktigt tunt och salta den. Lägg den i press eller massera ut vattnet ur gurkan om du vill spara tid.
2. Blanda samman med övriga ingredienser och låt stå kallt ca 30 minuter innan servering.
Inlagd smörgåsgurka
1. Koka upp allt utom gurkor. Låt svalna. Skölj och rensa under tiden gurkor. Pricka hål i gurkorna med en gaffel. Riktigt små gurkor kan läggas in hela. Andra kan skäras i bitar.
2. Lägg i väl rengjorda burkar tillsammans med alla kryddor och häll lagen över. Lagen måste täcka. Sätt på lock. Låt stå några dygn. Håller sig i flera månader.