Häggsaft

Publicerat:
2019-12-02Tillagningstid:
En av försommarens vackraste kvällar gick jag till en park i närheten och plockade ett stort fång blommande hägg. På häggblommorna gjorde jag en saft som smakar skolavslutning, promenad i juninatt, blommigt, sötsyrligt och alldeles ljuvligt. Sommarminnen på flaska helt enkelt! Receptet ger 1 – 1 ½ liter outspädd saft.
Ingredienser
4portioner
- 40nyutslagna blomklasar från hägg
- 3citroner eller 4 lime
- 1litervatten
- 1literströsocker
- 50gcitronsyra
Så lagar du
1. Sköljblommorna försiktigt och lägg på en handduk eller hushållspapper så de rinner av.
2. Tvätta och skiva citronerna tunt. Varva blommor och citron i en väl rengjord hink eller stor bunke.
3. Koka upp vatten, socker och citronsyra och slå över blommorna. Låt saften stå kallt i cirka 3 dagar innan du silar av och häller upp saften på flaska.
4. Frys gärna in saften i petflaskor så du har sommarsmak även framåt höstkanten.