Hallon- och hjortrongrottor

Publicerat:
2020-10-30Tillagningstid:
Superenkelt, vrålgott och hela familjens favorit. Kul också att barnen blev så förtjusta i hjortron, eller alltså det kostar ju en del så inte superkul ändå kanske? Jag älskar hjortron men då vill jag helst få in det med en bra kontrast eller högre fetthalt.
Ingredienser
24portioner
Mördeg
- 250grumsvarmt smör
- 1,25dlsocker
- ca 5dlvetemjöl
- 3tskvaniljsocker
- drygt 1tskbakpulver
- 1nypa(or)salt
Fyllning
- ½dlhjortronsylt
- ½dlhallonsylt
Så lagar du
1. Sätt ugnen på 160 grader varmluft.
2. Vispa rumsvarmt smör och socker fluffigt.
3. Blanda ihop mjöl, vaniljsocker, salt och bakpulver. Sikta ner i smöret och vispa ihop till en smidig deg. Vill du så arbetar du ihop den för hand istället.
4. Dela degen till ca 24 bitar och rulla till små bollar. Lägg bollarna i en mini-muffinsplåt, du behöver inte smöra eller använda muffinsformar.
5. Mjöla citruspressen och slå bort överflödet. Tryck ner citruspressen försiktigt i mitten ganska djupt, så du kan fylla med mycket sylt. Om degen spricker så rulla om bollen och tryck igen, fyll gropen med sylt nästan hela vägen upp.
6. Grädda i mitten i ca 18-20 minuter. Låt kakorna svalna i formen.