Hallongalette med crème fraiche smaksatt med getost

Hallongalette med creme fraîche smaksatt med getost

Publicerat:

Tillagningstid:

Galette med hallon och en ljuvlig rosmarin och citronsirap som serveras med crème fraiche med getost. En fantastisk dessert; lagom söt, krämig och syrlig i ett.

Ingredienser

6portioner

  • 200g
    vetemjöl
  • 2msk
    rårörsocker
  • ½tsk
    salt
  • 100g
    osaltat smör (kallt)
  • 2st
    äggulor
  • 2msk
    iskallt vatten (2-4 msk)

Paj

  • 250g
    frysta hallon
  • 1msk
    rårörsocker
  • 1msk
    majsstärkelse
  • 1sats(er)
    pajdeg
  • 1st
    vispat ägg
  • rårörsocker

Sirap

  • 1dl
    rårörsocker
  • 1dl
    vatten
  • 1
    stor kvist rosmarin
  • ½st
    vaniljstång
  • skalet av en citron
  • 150g
    crème fraiche
  • 2,5msk
    mjuk getost
  • 1msk
    florsocker

Så lagar du

Deg:

1. Skär smöret i kuber.

2. Nyp ihop mjöl, socker, salt och smör för hand eller mixa i matberedare till en smulig massa. Tillsätt äggulorna och blanda snabbt ihop.

3. Tillsätt vattnet och blanda snabbt ihop till en deg. Undvik att arbeta degen för mycket, för att bevara en spröd konsistens.

4. Forma till en boll, plasta och låt vila ca 1 timme i kylen.

Tips:  Du kan också laga en saltig paj, slopa isåfall sockret. Du kan ersätta 50 g vetemjöl mot fullkornsmjöl, eller laga degen av spelt (150 g vit spelt och 50 g fullkornsspelt).

Paj

1. Värm ugnen till 200°.

2. Rör ihop de frysta bären, socker och majsstärkelse i en skål.

3. Kavla ut degen på ett mjölat underlag, till en ca 1/2 cm tjock rund platta.

4. Lyft plattan på en bakplåtspappersklädd bakplåt.

5. Häll bären på mitten av pajen, och vik in degen på sidorna.

6. Pensla kanten på degen med ägg och strö över råsocker så får pajen en fin färg i ugnen.

7. Grädda pajen i ca 40 minuter, tills den är gyllene. Pensla med sirapen ungefär när hälften av tiden gått.

8. Pensla på mer av sirapen när pajen kommit ur ugnen. Häll lite av sirapen på hallonen (spara hälften för servering) och låt svalna en aning.

9. Servera som ljummen med crème fraîche och extra sirap.

Tips: Du självklart använda vilka bär eller frukt som helst; t.ex. färsk persika, äpple eller päron. Om du använder hårda frukter så som äpple eller päron, kan du slopa majsstärkelsen och blanda dem med t.ex. kanel istället.

Sirap

1. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur den i en kastrull. Lägg alla ingredienser (även vaniljstången) i kastrullen och koka upp.

2. Ställ kastrullen åt sidan och låt vila i åtminstone 30 minuter.

Tips: Du kan leka med smakerna. Om du lagar en äppelpaj, kan du smaksätta sirapen med te.x färsk ingefära, en kanelstång och färsk vanilj.

Crème fraiche med getost

1. Blanda ihop crème fraiche, getost och florsocker.

2. Servera tillsammans med pajen.

Dela det här receptet med dina vänner!